P14-1139/PUMPKIN

Ik zit deze maand met strakke deadlines en kijk dus voornamelijk, vanachter mijn scherm, naar de moestuin. De aardappels zijn er bijna uit en ik heb alle gerechten ermee nu wel zo’n beetje gehad. Heb me zelfs aan de gnocci gewaagd, maar dat wordt een projectje voor de donkere dagen die gaan komen. Op de kalender van zoonlief is Sint-Maarten ineens helemaal niet meer zo ver weg.
De artisjokken zijn blijven steken in het ik-doe-alsof-ik-een-distel-ben-stadium, dus die hebben alle credits verspeeld, maar in het Franse tuinhekje zie ik een flard oranje; ‘Pumpkin’, Pantone kleurnummer 14-1139, ik leg het kleurkaartje meteen bij één van de kleurkaarten voor Winter 2014. Ja, je denkt er niet over na als je niet ‘in de mode’ zit, maar ik weet al hoe de mannen erbij lopen volgend jaar winter. Juist… in Pompoen orange! Maar dan alleen voor sweatjes en sportswear natuurlijk, want de man in Nederland is niet zo wild. Een broek of trui zou te ver gaan, *zucht*.
Nog eventjes doorgroeien, pompoentje, en dan gaat het mes erin en verdwijn je in de risotto. Want wat kun je nu beter eten op een druilerige dag die al weer veel te vroeg het licht uitdoet?!

Recept

Risotto met pompoen
Neem ongeveer 400 gr risottorijst per (fles)pompoen.
Snijd de pompoen in stukken, schep de pitten er met een lepel uit en leg de stukken in een bak. Olijfolie, zout, peper en venkelzaad (fijngemalen) erbij, en als je wilt een snufje nootmuskaat. Dit allemaal door elkaar husselen en de pompoen op een bakplaat in de oven op 180 ºC zacht laten worden.

Maak de risotto, op het web kun je opzoeken hoe dat in z’n werk gaat: http://www.spigoloso.com/cucina/cucina-cristina-il-risotto-alla-milanese-fatto-a-napoli/.
Merg (midollo) is niet noodzakelijk, maar wel lekker! Je kunt ook een andere bouillon nemen.

Roer op ’t laatst pas de pompoen erdoor in kleine stukjes (zonder schil maar mag ook met) Serveer er uitgebakken spek met gekookte tamme kastanjes en een lepeltje mascarpone bij. Lekker!