Eetbaar geel

Een moestuin moet je bijhouden, iedere dag. Daar zit bij mij nogal eens de klad in. Deels door mijn ‘overzeese activiteiten’, deels door ‘familiair ouderhoud’. Daarmee bedoel ik dan onze zoon van vijf en een half! Vroeger, dus langer dan vijf en een half jaar geleden, bepaalde ik zelf waar mijn aandacht naartoe ging, nu doet hij dat grotendeels. ‘Afspraakjes’ met me maken, en dan zo dat hij er het meest bij gebaat is natuurlijk. Leert-ie op school; zelf- (en mama)sturend onderwijs! Als ik dat had geweten…
Goed! Ik ging iets over courgettes vertellen. De oogst, so far, is: twee kleine exemplaren en een heel grote. Die heel grote zat er ineens na de vakantie en de twee kleintjes heb ik er voorzichtigheidshalve afgesneden voordat ik naar China vertrok, alwaar ik nu op mijn hotelkamer dit stukje lig te typen met op de achtergrond een luchtalarm dat nu voor de 4de keer afgaat. Ik blijf gewoon liggen. De slakken hebben de andere pogingen van mijn courgette om ‘tot vruchten te komen’ verhinderd. Ik ben op mijn beurt de slakken te slim af geweest door de courgettebloemen te plukken! Lekker als voorafje… maakt weer veel goed.

Recept: Voorafje met courgette
Pluk de courgettebloemen als ze een beetje open zijn. Liefst de mannetjesbloemen, die zijn groter.
Maak een beslag van melk, bloem en een geklutst ei, voeg een heel klein beetje olie toe. Verhit in een wok of koekenpan ruim olie.
Haal de stampers uit de bloemen en doop ze in het beslag, bak ze rondom bruin en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Bestrooi ze met grof zout.
Probeer dit eerst! Daarna kun je ze ook vullen met bijvoorbeeld ricotta en kruiden voor je ze in het beslag doopt.