Courgette en nog eens courgette

Ik raak steeds meer doordrongen van het feit dat tuinieren een tijdrovende hobby is. Daarbij komt dat je als tuinster aan de goden bent overgeleverd daar waar ’t het weer betreft. Ik hoef niet uit te weiden over hoe deze lente niet op gang kwam en toen het eenmaal zover was volledig op hol sloeg met als gevolg dat de jonge aanplant het moest stellen zonder hemelwateraanvoer. Heerlijk hoor, maar voor mijn tuin was ’t een ramp.
Verder speelt natuurlijk ook de gang naar mijn werkterrein aan de andere kant van deze aardkloot me parten. Ik had nog zo gezegd: “Jongens, let nu een beetje op de tuin, daar staat van alles om op te eten!” Wat blijkt?! Mijn jongens hebben geen stap in de tuin gezet! En hoe ik dat weet? Gisteren heb ik twee courgettes geoogst van 2,5 kilo elk! Sci-fi exemplaren, niet aangevreten, puntgaaf! De ene heb ik in stukjes gehakt en er een soepje van gemaakt, het weer is er helaas naar.
Wat nu te doen met het andere exemplaar? Een chutney… is dat wat? Eens even zoeken… (Nog niet zelf getest dus!)

Courgettechutney

Zet een roestvrijstalen pan op met 0,5 liter azijn en 400 gram suiker en roer tot de suiker opgelost is. Voeg daarna toe:
1 kilo gehakte courgette
400 gram gesnipperde uien
100 gram rozijnen
1 kaneelstokje
1 theelepel geplet korianderzaad (van de Turkse winkel)
1 theelepel gehakte verse gember

In een thee-ei of een stukje gaas/zakdoek:
4 kruidnagels
8 zwarte peperkorrels, gekneusd

Breng alles aan de kook en laat drie kwartier pruttelen. Verwijder de ingepakte kruiden.
Laat tenminste zes weken op de kop staan in het donker, want pas dan is deze houdbare chutney op smaak. Zorg ervoor dat de potten goed schoon zijn. Hoe je dat moet doen kun je vinden op internet. Jampotten verzamelen maar!