Reprise

Ik heb er weer wat kookboeken bij. Jarig geweest dus dan weet je het wel. Nu moet ik zeggen dat er bijna geen groter genoegen bestaat dan de zaterdagochtend, man en kind aan de hockey, lekker in bed door te brengen met thee met melk en suiker en dán kookboeken lezen. Watertandend zo’n boek door. Soms een druppel op de pagina, snel opkijken of niemand ’t gezien heeft… Nee, er is niemand thuis.
Na deze heerlijke ochtend dan maar ’s de handen uit de mouwen, het platgetrapte, te lange gras eraf; ons verjaardagsfeestje speelde zich vanwege de perfecte nazomer grotendeels buiten af. Tot diep in de nacht, vernam ik de volgende dag want ik was naast zoonlief in slaap gevallen. Dat niemand zich afvraagt waar ik eigenlijk gebleven ben, vind ik nogal verontrustend. Anyway, terug naar de tuin… de resten rabarber, na de langste dag niet meer eten omdat dan het oxaalzuur terugkeert van de bladeren naar de stelen. De aardappeltjes checken want die zijn er eigenlijk te laat in gegaan. Kijken waar m’n uien zijn gebleven. De artisjokken zijn ook dit jaar weer niets geworden. De courgetteplant geeft nog steeds bloemen dus die mag nog even blijven staan. Ik heb vanochtend nog een leuk recept gelezen met deze bloemen dus na het tuinieren ook maar even een boodschappenlijstje maken!

Recept voor gefrituurde courgettebloemen.

Maak een beslag van:
300 gr meel
100 ml olijfolie
4 eieren
een beetje warm water.
Laat het minstens een halfuur rusten.

Verwijder de meeldraden en de groene kelkbladen. De stengels moeten aan de bloemen blijven zitten, als handvat
Neem een grote, diepe koekenpan voor het frituren. Schenk er een laag zonnebloemolie van ongeveer een centimeter in. Verhit tot ongeveer 180 graden.
Dompel de bloemen in het beslag. Tik het overtollige beslag er voorzichtig af en leg ze één voor één in de hete olie. Draai de courgettebloemen om als ze goud kleuren. Neem ze na twee tot vier minuten uit de pan, als ze knapperig zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout. Eet de bloemen meteen op, dan zijn ze het lekkerst.