Nieuws

Baanbrekende programmeeropleiding op Marineterrein

Op 24 september opent Codam zijn deuren op het Marineterrein. Met een baanbrekende lesmethode, overgenomen van de beroemde Franse programmeerschool 42, hoopt de nieuwe opleiding zoveel mogelijk jongeren tussen 18 en 30 jaar te trekken.

Geen docenten, geen verplichte studieboeken, maar leren alsof je computergames speelt. Je hebt zelfs geen vooropleiding nodig om te mogen instromen, en de opleiding is nog gratis ook. Bij Coding College Amsterdam (Codam) gaat alles anders. Dat is een bewuste keuze, legt David Giron uit, directeur van de programmeeropleiding. “De ontwikkelingen in de ICT gaan zo snel dat het zinloos is als een docent je een halfjaar lang de kneepjes van een nieuwe programmeertaal uitlegt. Voordat de collegereeks is afgelopen, is die taal alweer verouderd.”

De studenten van Codam leren daarom vooral van elkaar. “We kiezen voor peer-to-peer leren. Groepjes studenten voeren samen projecten uit. Ze gaan samen op zoek naar informatie om de opdracht uit te voeren, online, of bij de bedrijven waar ze stagelopen. We geven wel aanwijzingen, maar verder doen ze het zelf. Je leert meer als je zelf op zoek gaat naar kennis, dan wanneer een leerkracht die kennis zit te pushen. Je bent dan vandaag alweer vergeten wat je gisteren hebt geleerd.”

Als de opdracht is afgerond, beoordelen de studenten elkaar. “Ook dat is leerzaam. Er is niemand die je vertelt wat het juiste antwoord is, wat je dan maar klakkeloos aanneemt. Nee, je discussieert met elkaar op grond van goede argumenten over waarom jij het zo hebt aangepakt. Op voet van gelijkwaardigheid. Die manier van leren lijkt meer op hoe het er tussen collega’s op de werkvloer aan toegaat.”

Programmeerschool42
Codam is de Nederlandse partner van de Franse programmeerschool 42. Deze werd in 2013 opgericht door telecommiljardair Xavier Niel. “Hij besloot daartoe omdat er in Frankrijk, net als in Nederland, een schreeuwend tekort is aan programmeurs. In 2017 werd 42 uitgeroepen tot ’s werelds beste programmeerschool. Dat we geen lesgeld of toelatingseisen vragen, is omdat we de drempels laag willen houden. We willen zoveel mogelijk jongeren tussen de 18 en 30 jaar bereiken.”

Codam is opgericht door Corinne Vigreux, ondernemer en medeoprichter van TomTom. “In Frankrijk leerde ze 42 kennen. Ze besloot meteen dat ze dat naar Nederland wilde brengen. Codam is overigens onafhankelijk, we hebben geen banden met TomTom of andere IT-bedrijven.”

Er hebben zich inmiddels zo’n honderd studenten aangemeld voor de opleiding. Die duurt drie jaar, maar sommige studenten doen het in twee jaar, andere hebben er vier of vijf jaar voor nodig. “Het gaat erom dat je leert. De tijd die je daarvoor nodig hebt, verschilt per student.”

Afspiegeling
Er is nog plaats voor nieuwe studenten. “We werven nu vooral onder vrouwelijke studenten, jongeren met een laag inkomen en vluchtelingen. De computerwereld is nog onvoldoende een afspiegeling van de samenleving. Hoe diverser de opleiding, hoe creatiever onze oplossingen voor IT-vraagstukken. En daar profiteert iedereen van.”

Het Marine Etablissement met in de omgeving het NEMO Science Museum, de IJtunnel en het Scheepvaartmuseum
© 13 juni 2017 Marco van Middelkoop/Aerophoto-Schiphol