Nieuws

Wie wint de strijd om het Vuurtoreneiland?

Maar liefst 350 belangstellenden hebben zich gemeld bij Staatsbosbeheer om het Vuurtoreneiland uit te baten. In het voorjaar van 2013 moet de uiteindelijke ‘winnaar’ bekend zijn. Vrijdag 7 september konden de aanstormende ondernemers zich tijdens een uitstapje naar het eiland nog eens bedenken wat ze willen aanvangen met de natuur en de vervallen bunkers. Een kleine greep uit de plannen.

Gehandicapteneiland

Wie Piet Ligtenberg en Gert Jan Ehrenburg
Uit Lelystad en Purmerend
In het dagelijks leven Eigen baas in het verandermanagement en vastgoedadviseur (momenteel ‘een jaartje op vakantie’)
Eilanddroom “De basis moet in de zorg zitten. We willen geestelijk of lichamelijk gehandicapten onderbrengen op het eiland, zodat ze daar kunnen wonen en leven. Zij onderhouden dan het eiland. We moeten er nog wel iets extra’s aan toevoegen waar winst vandaan komt. Alleen boottochtjes en gehandicapten leveren niet genoeg op. Wat het moet worden, daar praten we nog over met ondernemers. Wij zien onszelf in een coördinerende rol. Wij brengen spelers bij elkaar.”
Bunkers “Daarin kun je gehandicapten huisvesten.’’
Geld “We hebben nog geen investeerder.’’

Stilte-eiland

Wie Lucy Nooren en Miriam Kuhle
Uit Amsterdam
In het dagelijks leven Conceptontwikkelaar, met name op kunstgebied, en bedrijfsleider in de voedselindustrie
Eilanddroom “Wij willen een eiland met recreatieve, meditatieve en genezende behandelingen en stiltedagen. We willen dat je op het eiland tot jezelf kunt komen met de elementen water, vuur, aarde en wind. We moeten terug naar een soort oergevoel, dat brengt mensen vrede. Het moet bijvoorbeeld ook wifi- en mobiele telefoon-vrij worden. Mensen moeten dat allemaal achterlaten als ze van de boot stappen.”
Bunkers “Het zouden slaapverblijven kunnen worden, maar we willen er vooral niet te veel aan verbouwen.”
Geld “Daar zijn we nog naar op zoek.”

Inspiratie-eiland

Wie Willem Simons en zijn vriendin Lore De Gendt
Uit Varik en Gent (Be)
In het dagelijks leven student (University College Utrecht en Kunstwetenschappen)
Eilanddroom Willem: “Ik ben hier eigenlijk namens mijn ouders. We hebben het idealistische standpunt dat we de top van het bedrijfsleven en de top van de politiek bij elkaar kunnen brengen op dit eiland door een inspirerende omgeving in combinatie met kunst. Als je mensen uit hun omgeving trekt, kunnen er mooie dingen ontstaan. Het eiland moet tot nieuwe ideeën leiden.”
Bunkers “Daar moeten kunstexposities in komen, met name film in combinatie met muziek.”
Geld “Er is een groep mensen die wil investeren, meer ga ik er niet over zeggen.”

Biereiland

Wie Erik de Jong
Uit Eindhoven
In het dagelijks leven Net afgestudeerd aan de TU Eindhoven in de architectuur
Eilanddroom “Ik heb van Vuurtoreneiland mijn afstudeerproject gemaakt. Stel dat ik het plan echt indien, dan zou ik al mijn jonge collega-architecten uitnodigen om mee te ontwerpen. Er zou zo een soort klooster kunnen komen waarin mensen zich kunnen terugtrekken, maar dan vind ik wel dat er ook een bierbrouwerij bij zou moeten. Dat hoort gewoon bij elkaar, bier en monniken.
Bunkers “Ik wil dat ze weer gaan leven, er moet meer licht in komen.”
Geld “Nee, ik heb nog geen financier, maar mijn plan is ook nog niet concreet.”

Sporteiland

Wie Laurens Altena
Uit Amsterdam
In het dagelijks leven Eigenaar van Amstelsport
Eilanddroom “Ik zou hier graag outdooractiviteiten organiseren. Ik heb al een locatie aan de Amstel. Yoga zou hier bijvoorbeeld fantastisch kunnen. Ik zou ook jeugdkampen kunnen organiseren voor kinderen die normaal gesproken hun stadsbuurt niet uit komen. Dat doe ik nu ook al, maar dat zou hier nog beter kunnen.”
Bunkers “Ik vind ze nu heel luguber. Je zou ze kunnen gebruiken voor wijnopslag of een restaurant.”
Geld “Dat wordt lastig. Je moet het hier kleinschalig houden, en er zijn veel regels. Dat maakt het moeilijk te financieren. Ik heb wel connecties, maar ik begin met een plan. Dan komen de investeerders vanzelf.”

Door Rosanne Kropman

Lees ook:
Vuurtoreneiland nu officieel te huur (31-08-2012)
Veerdienst naar Vuurtoreneiland (14-03-2012)
Column: Dromen over een onbewoond eiland (27-10-2011)

1 Reactie

  1. Ik vind een STILTE eiland echt een erg goed idee. Er is zoveel drukte, zowel fysiek met mensen auto’s, geluid, maar absoluut ook de toename van hoogfrequente straling (UMTS, WIFI, DECT, GSM) in en om de steden maakt dat een plek van stilte schaars maar ook NODIG is. Als we zo doorgaan is dadelijk STILTE-therapie net zo common als FYSIO-therapie. En ik zou deze plaatsen zeker alvast gaan reserveren!

Comments are closed.