Nieuws

Vuurtoreneiland nu officieel te huur

Sinds vanochtend kunnen gegadigden zich echt inschrijven met een restauratie- en exploitatieplan voor Vuurtoreneiland bij Durgerdam. In juni 2013 moet dan duidelijk zijn welke ondernemer het aan durft dit eiland, twee voetbalvelden groot, te ontwikkelen tot een rendabele plek waar ook voor mensen iets te beleven valt.

Sinds eigenaar Staatsbosbeheer in de zomer van 2011 aankondigde dat het eiland in verhuur zou gaan, meldden zich al veel geïnteresseerden. Toch is deze plek niet voor elke ondernemer geschikt, waarschuwt de organisatie. Het is een complexe aanbesteding, net zoals de exploitatie ingewikkeld is, vanwege onder meer de ligging in het beschermde IJmeer en de erfgoedstatus. Dit project vraagt van de ondernemer een investering in tijd, ervaring, kennis en geld en de aanbestedingsprocedure is aan strikte voorwaarden verbonden.

Uit alle serieuze inzendingen worden twaalf kandidaten geselecteerd voor een tweede ronde. In de derde en laatste ronde, die loopt van januari tot juni 2013, zijn dan nog drie gegadigden over, die behalve hun uitgewerkte idee ook een exploitatie- en ondernemingsplan, een natuurbeheerplan en een restauratieplan maken.

Op Vuurtoreneiland was tot nu toe niets te beleven voor het publiek en het eiland en de gebouwen dreigen te vervallen. Daarom wil Staatsbosbeheer het eiland commercieel laten exploiteren. Dit jaar startte wel een maandelijkse veerdienst naar het eiland, en is het te huur voor speciale gelegenheden.
Kijk voor meer informatie op www.staatsbosbeheer.nl en www.vuurtoreneiland.nl.

Lees ook:
Veerdienst naar Vuurtoreneiland (14-03-2012)
Te pacht: Vuurtoreneiland (27-10-2011)
Dromen over een onbewoond eiland (column, 27-10-2011)