Nieuws

Veerdienst naar Vuurtoreneiland

Er komt een veer tussen IJburg en Vuurtoreneiland. Schipper Imre Leenhouts van rederij ‘’t IJ’, die al sinds enige tijd tussen IJburg en Pampus pendelde, gaat vanaf 29 april ook een dienst onderhouden naar de fortificatie voor de kust van Durgerdam. Ook ‘De Hollandsche Vaartochten Maatschappij’ vaart vanaf die datum naar het eiland, maar dan vanaf het Centraal Station. Dit zijn de beide reders afgelopen week overeengekomen met de eigenaar van het eiland, Staatsbosbeheer.

 

Deze organisatie ziet wel iets in een veerdienst nu het monumentale eiland (dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam en waarvoor nog altijd een pachter wordt gezocht; de procedure is iets vertraagd) gebruikt gaat worden als buitenlocatie voor kleinschalige evenementen zoals een huwelijksceremonie of een familiefeestje. Schipper Leenhouts: “Wat is er mooier om de deelnemers dan met mijn boot daar naar toe te brengen…”

 

Om ook individuele bezoekers in staat te stellen Vuurtoreneiland te bezichtigen, hebben Leenhouts en zijn collega toestemming gekregen er tussen april en oktober elke laatste zondag van de maand met maximaal honderd passagiers naar toe te varen. Leenhouts: “Een buitenkans. Het eiland staat erg in de belangstelling. Met mijn vanuit IJburg opererende veerdienst maak ik Vuurtoreneiland, Pampus en het Muiderslot nu voor iedereen op een uiterst plezierige wijze bereikbaar.”

 

Inderdaad. Op 1 april immers gaat ook de veerdienst IJburg-Pampus-Muiderslot van start. Van dinsdag tot en met zondag twee keer per dag. Leenhouts’ ‘Sailboa’ en ‘Independent III’ doen het kasteel dit jaar voor het eerst aan.

Lees ook:
Te pacht: vuurtoreneiland (27-10-2011)
Dromen over een onbewoond eiland (27-10-2011)
De vuurtoren van Amsterdam (26-01-2012)
Historisch IJveer X voor Pampus (05-12-2011)