Nieuws

Strijd om Vuurtoreneiland beslecht, duurzaam restaurant wint aanbesteding

Vuurtoreneiland wordt geen yogaretraite, geen saunacomplex en ook geen seksparadijs. Na een lange aanbestedingsprocedure van Staatsbosbeheer is er gekozen voor een duurzaam restaurant dat langzaam zal uitbreiden naar een bescheiden hotel met acht ‘hutjes op de hei’.

Ondernemers Brian Boswijk en Sander Overeinder zien het biologische restaurant op Vuurtoreneiland al helemaal voor zich. Vijftig gasten moeten er het hele jaar door kunnen dineren. Op den duur komen er huisjes aan het water bij voor gasten die na het eten niet meer terug willen naar het vasteland. Water, stilte, licht & lucht was de naam waaronder de ondernemers hun project bij Staatsbosbeheer indienden.

Fijnproevers kunnen al vanaf volgende zomer in het zomerpaviljoen aanschuiven voor een viergangendiner. De gerechten worden bereid in een simpel opgebouwde keuken waar vooral gewerkt wordt met ambachtelijke technieken. Over de winterperiode wordt nog nagedacht. Boswijk: “Het lag voor ons voor de hand om dit te willen doen. Het is een logisch gevolg op wat we in het verleden hebben gedaan.” Beide mannen hebben ervaring met het starten van nieuwe, ambitieuze horecaprojecten. Samen richtten ze restaurant As in Zuid op en ze waren betrokken bij het ontwikkelen van tijdelijke locaties als Club 11 en Club Trouw.

Afgelopen zomer werd er in een kas op het eiland al proefgedraaid met het tijdelijke zomerrestaurant. Het zat bijna iedere avond vol en de reacties waren lovend, maar met een hevige brand kwam er in september een abrupt einde aan het experiment. De mensen die al geboekt hadden konden kiezen of ze hun geld terug wilden of hun uitnodiging wilden houden, mochten de mannen de aanbesteding winnen. “De helft van de mensen heeft zijn uitnodiging laten staan. Die hebben straks eerste keus voor de nieuwe tafels. Dat hebben we echt ervaren als bijzondere aanmoediging en steunbetuiging.”

De vuurtoren en de rij forten op het eiland zijn ernstig in verval: de muren zijn gescheurd en verzakt, in sommige ruimtes lekt water naar binnen. Boswijk: “We willen de forten in ieder geval behoeden voor verder verval, maar we gaan ook kijken of we meer fondsen kunnen werven voor een nieuw doel. We willen niet van het hele eiland een hotel maken. De forten zouden bijvoorbeeld dienst kunnen doen als ateliers of als ruimten voor bewoners van Durgerdam of IJburg.”

Om het eiland verder te kunnen ontwikkelen krijgt het ondernemersduo in ieder geval twee jaar lang subsidie van de provincie. Staatsbosbeheer blijft eigenaar van de grond, maar de exploitatie ligt de komende dertig jaar bij Boswijk en Overeinder. “Hier zijn we nog wel even druk mee.”

Lees ook:
Wie wint de strijd om het Vuurtoreneiland? (21-09-2012)
Vuurtoreneiland nu officieel te huur (31-08-2012)
Dromen over een onbewoond eiland (27-10-2011)