Nieuws

Sluisbuurt, een vrijplaats voor alle Amsterdammers

Een ecosauna, een broedplaats voor kunstenaars, vaklui, uitvinders en ondernemers, een woonwijk die geheel door de Amsterdammers zelf wordt ingericht, het zijn slechts enkele initiatieven voor de 3,6 hectare in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland, die door de gemeente Amsterdam voor de komende tien jaar beschikbaar wordt gesteld voor creatieve plannen. De zestien beste ideeën worden 29 mei a.s. gepresenteerd tijdens een Pitchbijeenkomst in restaurant Praq. Een onafhankelijke jury beoordeelt vervolgens welke partij op het terrein, zes voetbalvelden groot, aan de slag mag.

Een tijdelijke vrije zone waar alle Amsterdammers welkom zijn om hun dromen te realiseren. Dat is Breakland in de omschrijving van Hay Schoolmeesters van de stichting Amsterdam Pioniers, bedenker van het project. “Met Breakland staat ons twee doelen voor ogen. We willen werken aan een nieuw stedenbouwkundig concept: de collectieve particuliere stedenbouw (CPS). Dat houdt in dat burgers niet langer alleen hun eigen kavel mogen bebouwen, daar zijn inmiddels genoeg voorbeelden van in Amsterdam, maar dat ze ook vrij zijn om hun eigen straat of woonwijk in te richten. Normaal gesproken is dat de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar met Breakland nemen we deze taak graag van haar over. Dat is wat wij in de Sluisbuurt willen doen. We zien de economische crisis daarom ook als kans. De gemeente Amsterdam heeft geen geld meer voor stedenbouwkundige ontwikkeling, dus laat nu de burgers het maar doen.”

Met Breakland willen de initiatiefnemers de Sluisbuurt ook omvormen tot een grootstedelijke proeftuin en kenniscentrum voor innovatie, duurzaamheid en stedenbouwkundige ontwikkeling. Dat is de tweede doelstelling van de Amsterdam Pioniers. Om dat voor elkaar te krijgen werkt Schoolmeesters straks graag samen met andere initiatiefnemers die voor de Sluisbuurt creatieve plannen hebben ingediend. Zoals met Erik Rauws, die een ecosauna, in combinatie met een spa, een ecologische tuin en een eetcafé op het terrein wil bouwen. Rauws: “Amsterdam kent geen goede sauna’s, daar willen we iets aan doen. Onze sauna wordt daarom een sauna voor de gehele stad. Maar we doen dat volgens de principes van duurzaamheid. Voor de bouw van de sauna kiezen we bijvoorbeeld voor muren die met strobalen zijn geïsoleerd en met leem bekleed. Het leem houdt de warmte vast en geeft dat geleidelijk af gedurende de dag. Je verliest dus geen warmte via de schoorsteen, zoals bij gewone huizen. Bovendien is duurzaam bouwen goedkoop, en is de sauna na tien jaar eenvoudig af te breken.”

Rauws en Schoolmeesters verheugen zich erop om aan de slag te mogen in de Sluisbuurt. Ze zijn de gemeente ook erkentelijk dat deze het gebied beschikbaar stelt. Al zou Schoolmeesters wel graag zien dat de gemeente zorgt voor een stroom- en waterpunt naar het terrein. “Daar heeft ze ook profijt van als er na tien jaar echt gebouwd gaat worden. Doet ze dat niet, dan moeten de plannenmakers ervoor opdraaien. Dat betekent tonnen startkapitaal extra, nog voordat we iets hebben kunnen doen.”

Door Michel van Dijk

Lees ook:
Kijkdag voor sluisbuurt, beste plan wint terrein (29-03-2012)
Groot stuk grond voor goed plan op Zeeburgereiland (18-01-2012)
Zelfbouwkavels Zeeburgereiland (21-09-2011)
Luftwaffe op Zeeburgereiland (28-04-2011)