Nieuws

IJburg College: lustrumfeest en openingsfestival

Vanaf 30 januari is het feest op het IJburg College. Dan viert de school z’n vijfjarig bestaan en vindt de officiële opening plaats van het nieuwe gebouw aan de Pampuslaan. Vanuit het schoolmotto Leren in de werkelijkheid wordt het complete festival – van 30 januari tot en met 4 februari – door de leerlingen georganiseerd.

De aftrap op maandag 30 januari gebeurt midden in de wijk. Wat er precies gaat gebeuren is nog een verrassing, “Maar,” verklapt directeur Lou Brouwers, “het zal echt niemand ontgaan.” Hij heeft met zijn team vijf jaar lang keihard gewerkt aan een fantastisch onderwijsconcept. En is trots, natuurlijk. “Een lustrum en een nieuw gebouw. Daar hoort een spetterend festival bij.”

Brouwers wil deze week genodigden en buurtbewoners graag laten zien hoe het bijzondere leerproces op de school verloopt. Elke dag worden er daarom, door leerlingen en medewerkers, creatieve en spannende activiteiten georganiseerd. Voor een heel diverse doelgroep, zoals dat past bij de wijk waar de school in staat. De tentoonstelling in de school, met werk, foto’s en presentaties van de leerlingen, staat hierbij centraal. Ook wordt er een groot fotokunstwerk onthuld.

De nieuwbouw van het IJburg College – een school zonder gangen – werd vorig jaar april officieel opgeleverd. Na de zomer van 2011 werd de school in gebruik genomen. En won vanwege de bijzondere gevel in december 2011 al meteen de VKG-publieksprijs. De jonge school telt op dit moment 500 leerlingen. Waarschijnlijk is de school in 2015 met 1300 leerlingen volgroeid. In de komende jaren verrijst een tweede vestiging van het IJburg College op Zeeburgereiland.

Een greep uit het programma.

Maandag 30 januari
Flashmob, ‘aftrap’ in de wijk. Dat merk je vanzelf…

Dinsdag 31 januari
Theatervoorstelling op school
Quizbattle – Wie is de slimste leerling van het IJburg College?
Seminar ‘Vind je ook dat onderwijs anders kan?’ voor mensen uit het onderwijs

Woensdag 1 februari
Clinics en sporttoernooi in de sporthal voor basisschoolleerlingen van IJburg
Grand Opening: officiële opening van het nieuwe gebouw, met lezingen van professor Monique Volman (UvA), twee 6 vwo-leerlingen, acteur Peter Faber en stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik

Donderdag 2 februari
Feest voor alle (oud)leerlingen; DJ’s van Radio 538

Vrijdag 3 februari
‘Presentations of learning’ van / door de leerlingen

Zaterdag 4 februari
Sportief festijn in de sporthal, georganiseerd door het stadsdeel in samenwerking met alle sportverenigingen op IJburg. Er is een sportinstuif en een jeugdinterland volleybal tussen Nederland en Noorwegen (sporthal voor iedereen toegankelijk van 11.00–18.00 uur)

Rondleiding door de school voor bewoners van IJburg en ouders/verzorgers van leerlingen tussen 11.00–15.00 uur (wel eerst even aanmelden via www.ijburgcollege.nl).

Foto: De allereerste schooldag in het nieuwe gebouw, in september 2011. Alle vijfhonderd leerlingen gaan tegelijk naar binnen.