Nieuws

Jubelend IJburg College officieel geopend

Vandaag 1 februari is het nieuwe gebouw van het IJburg College officieel geopend. Inspirerende voordrachten, jubelende leerlingen, een nieuwe website en een hoogtepunt: de tentoonstelling ‘Vijf jaar IJburg College, bedacht en gemaakt door de leerlingen zelf.

De hele week is het al feest op het IJburg College, dat vijf jaar bestaat. Maandag was de aftrap met een spectaculaire flashmob dansend door de wijk. Op 1 februari werd het gebouw officieel ingewijd. Behalve de onthulde gloednieuwe www.ijburgcollege.nl en lezingen, organiseerden driehonderd onderbouwleerlingen een kunstwerk en een tentoonstelling. Hun opdracht: maak gezamenlijk een kunstwerk voor het nieuwe gebouw, dat iets vertelt over de leerlingen, het IJburg College en de visie van de school.

Aan dat project, Work in process, work in progress, werkten ze de afgelopen zes weken hard, onder begeleiding van kunstenaar Piet van de Kar. Hij zegt: “De leerlingen zijn in de huid van een kunstenaar gekropen, onderzochten hun omgeving en bestudeerden kunst en architectuur in Amsterdam. De intensieve samenwerking tussen de betrokkenen – woningbouwvereniging Ymere, leerlingen en docenten, kunstenaar en het Amsterdams Fonds voor de Kunst – is de basis van dit kunstwerk. Dat eindigde dan ook in een mooi samenspel: de onthulling. Een hoogtepunt.”

De ‘Grand Opening’ werd verder aangekleed door inspirerende lezingen van Peter Faber, enkele leerlingen, Monique Volman (hoogleraar onderwijswetenschappen UvA) en stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik. Zij roemde de school. “Zeggen is een ding, doen een tweede. Deze school kijkt naar buiten, en geeft elke leerling de kans zijn talenten te ontwikkelen.”

In de school werd nog een ander kunstwerk onthuld, waarop alle huidige leerlingen en medewerkers van de school te zien zijn. De tentoonstelling en de kunstwerken zijn de komende tijd in de school te bewonderen.

Sportdag en volleybalwedstrijd

Zaterdag 4 februari is er als afluiting van de feestweek nog een open dag in de hightech sporthal op het dak. Daar organiseert het stadsdeel een instuif voor de jeugd. En vindt er de volleybalwedstrijd Jong Oranje-Jong Noorwegen plaats.

Niet alleen het IJburg College maakt gebruik van de sporthal. Buiten schooltijden wordt de zaal verhuurt aan allerlei sportclubs uit de buurt. Belangrijk, vindt stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik, want ‘sport verbindt’.

De feestelijke sportinstuif is van 11.00– 14.00 uur, met diverse clinics en een dj. Om 12.30 uur gooit Elatik een nieuwe ‘app’ Sport op de Kaart de lucht in. Via deze applicatie zijn alle sportverenigingen van oost te vinden. De volleybalwedstrijd – vrij toegankelijk – begint om 15.30 uur.