Nieuws

Het nieuwe IJburg College, een school zonder gangen

Op 20 april werd de nieuwbouw van het IJburg College officieel opgeleverd. Na de zomer wordt het gebouw in gebruik genomen. Nico Moen, projectleider huisvesting, geeft een rondleiding. “Het gebouw is net een kokosnoot: donker van buiten, licht van binnen.”

“We beginnen onder de grond,” zegt een trotse Nico, “daar is onze fietsenkelder. Er kunnen ruim 800 fietsen gestald worden.” Omdat de school gebouwd werd in combinatie met wonen (op een deel van het dak verrijzen 23 huurwoningen van Ymere) konden de kosten voor de ondergrondse garage worden gedeeld. “Die fietsen hadden anders op de buitenruimte gemoeten.”

De hoofdingang ligt aan de Pampuslaan 1, voor zowel de school als voor de inpandige sporthal. “Bij de entree zit straks de conciërge, ook wel gastheer genoemd.” Een stukje verder ligt de centrale hal, het verzamelpunt voor de zes deelscholen.

In één deelschool brengen ongeveer 200 leerlingen de meeste tijd door. Elke deelschool heeft weer zijn eigen ‘plein’, oftewel het leerdomein. “Het zijn als het ware schooltjes binnen de school.” Rondom het plein liggen de lokalen. “Zie je dat grid op de vloer? De schilder bracht zo’n vier kilometer stippels handmatig aan. Vond-ie eerst nog wel leuk… De stippels verbeelden het stramien van de bouw. Handig bij de inrichting van het plein, die elke zes weken verandert, net als het leerthema.”

“Is het je opgevallen dat deze school geen gangen heeft? Dat heeft te maken met ons idee over onderwijs. Iedereen doet mee. Zonder gangen verdwaal je niet, ben je altijd zichtbaar. In het hele ontwerp is rekening gehouden met dit concept. Ik noem dit gebouw wel eens een kokosnoot: donker van buiten, licht van binnen.”

Dan komen we bij de sporthal. Hightech. Er is zelfs een klimwand. In de zeven meter hoge hal kunnen alle denkbare zaalsporten beoefend worden. Het bijzondere aan de sporthal is de ligging op het dak. Geen toeval, volgens Nico. “We wilden geen ‘blokkendoosschool’, wat je al snel krijgt bij zo’n grote hal. Vandaar de keuze voor het dak. Het had nog wel wat voeten in de aarde met de isolatie. De lokalen hieronder mogen natuurlijk geen hinder ondervinden van balsporten.”

Achter de sporthal, nog een trap op, bevindt zich de sportkantine. Daarvoor zoekt de school nog een uitbater, liefst een lokale partij. Nico: “Samenwerken met lokale instanties zoals de basisscholen, Theatraal IJburg, Nowhere en Muziekschool Amsterdam past ook weer bij het concept leren in de werkelijkheid. Die partijen hebben hun expertise. Wij hebben hier nu prachtige faciliteiten. Na schooltijd kunnen zo allerlei brede schoolactiviteiten plaatsvinden.”

En dan, tadaa, komen we in het Grand Café Gracaij. Met zijn eikenhouten vloer. En zijn supersonische schuifwand. Waarmee er achterin nog een multifunctionele zaal gecreëerd kan worden, inclusief tribune. “Hier kunnen danslessen gegeven worden, maar ook feesten en partijen. Vanuit de aangrenzende leerkeuken kunnen onze leerlingen de catering verzorgen.”

“Ach,” zegt Nico, “het is spannend hoor. Voor ons is het ook allemaal nieuw. Maar deze school gaat op voor de Scholenbouwprijs. En raad eens wat? Ik denk dat we een goede kans maken.”


Het IJburg College wordt na de zomer in gebruik genomen. Dan telt de school 500 leerlingen, onder wie 200 nieuwe eerstejaars. Waarschijnlijk is de school in 2015 met 1300 leerlingen volgroeid. De officiële opening is eind januari 2012, wanneer de school z’n eerste lustrum viert.