Jan geeft Sterren

‘Het enige dat spoedige rijkdom in de weg staat, is die vervelende regel in het erfpachtcontract…’

Op de foto een huis in aanbouw, op een verder lege zandvlakte. Te zien is een casco van vier bouwlagen. Zes meter breed, tien meter diep, met een vergunningsvrije achteraanbouw van vier meter diep, de maximaal toegestane diepte van vergunningvrije aanbouwen. Een snelle rekensom leert mij dat hier 264 m2bruto vloeroppervlak staat. De uitgetimmerde dakrand, een ‘rekje’ in aannemersjargon, vertelt mij dat het bij vier bouwlagen zal blijven. Voorlopig althans.

De foto is genomen op 7 juni 2019. Op 31 mei 2019 nam ik dezelfde foto, toen stonden er twee bouwlagen. In één week dus twee verdiepingen erop. Dit impliceert een ‘droogbouw’-systeem, dat wil zeggen dat i.h.w.g.– ‘in het werk gestort’ – beton er niet aan te pas komt.
Geestig, ik ken een architect die in gesprekken met cliënten zijn taal doorspekt met het meest bloemrijke jargon. Ik ben er zuinig mee, althans tegenwoordig. Zelfs het betrekkelijk bekende begrip ‘taatsen’, zoals in ‘taatsdeur’, doet aan de overkant van de tafel de monden meestal openvallen in onbegrip. Sommige woorden, zoals negge, dorpel en keepboom, zijn onvervangbaar en blijf ik stug, zonder verdere uitleg, gebruiken.

Aan de ligging ten opzichte van de Witte Kaap, het gebouw op de achtergrond, valt af te leiden dat het een kavel betreft in Blok 15, met de achtertuin georiënteerd op het noordoosten. 264 m2bruto vloeroppervlak is netto 225 m2. Bouwkosten van dit huis schat ik – in dehuidige markt, moet ik erbij zeggen –op €2000 per m2bvo inc. U mag zelf raden wat ‘inc’ betekent. Opbrengst bij verkoop schat ik op €4000 per m2nvo inc. Projectontwikkelen is geen rocket science, dat is duidelijk.

Het enige dat spoedige rijkdom in de weg staat, is de vervelende regel in het erfpachtcontract die zegt dat de zelfbouwer minstens 4 ½ jaar in zijn huis moet blijven wonen alvorens te verkopen. Een groot deel van die 4 ½ jaar zal hij op een bouwplaats wonen, de pionier van het huis op de foto zal per definitie het allerlangst geduld moeten hebben tot het hier enigszins leefbaar is. Gezien het feit dat hij de allereerste is, ligt geduld niet in zijn karakter. Toch leuk wat je niet allemaal uit een enkele foto kunt afleiden.
Geen sterren dit huis in aanbouw.

Reacties naar jved@dorensarchitects.nl