Vals spelen

Jeetje, wat blijkt de sportwereld toch opeens onsportief. Iedereen speelt maar vals. Dit had ik nooit verwacht van de Mens. Mensen zijn namelijk prachtige, edele en vooral beschaafde wezens. Gecreëerd naar Gods evenbeeld natuurlijk. En iedereen weet dat God een topgozer is.
Vals spelen zit ook helemaal niet in de aard van de Mens. Wij Mensen houden nou eenmaal niet van gemak. Iedereen is bekend met de eeuwenoude zegswijze: ‘Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?’ De Mens. Ik zou er een boek over kunnen vullen als dat niet al een miljoen keer eerder was gedaan. Nog een boek over Mensen. Zou waarschijnlijk een bestseller worden omdat de Mens graag over zichzelf leest en praat. Klein stickertje op de kaft: ‘Dit boek gaat over u!’ Warme broodjes. Rijen en rijen Mensen achter hun pc bij bol.com want naar een fatsoenlijke boekenzaak gaat niemand nog, dan moet je door de regen fietsen en zo. En in de rij staan. En misschien zelf mensen te woord staan. Bah. Let’s do it lekker makkelijk, gewoon van onder de Snuggy.
Misschien worden sporters niet gezien als mensen en zijn we daarom met z’n allen zo boos op ze. Of misschien zijn we gewoon een beetje hypocriet. Want iedereen speekt wel op de een of andere manier vals in dit gekke leventje van ons. Of lieg ik nu? Ja, waarschijnlijk lieg ik gewoon, ik moet gewoon maar een column vullen. Dat doen mensen nou eenmaal heel goed en vaak, liegen. We vinden zelfs dat het bij het leven hoort. Soms doe je het zelfs uit beleefdheid. ‘Uw haar zit goed, vandaag’, ‘Leuke blouse heb je aan!’, ‘Ik hou van je’. Welke van deze drie bent u? Ik ben sowieso de laatste. Maar misschien lieg ik dit ook weer, uiteraard. Je weet het nooit met de waarheid. Ze is vaak ongrijpbaar. Dat wil ze. Ze heeft ook nooit haar telefoon bij zich. En geen vast woonadres. En daar maakt de Mens dan weer handig gebruik van.