De waarheid

Zal ik u een leugentje vertellen? Een hele kleine? Super onschuldig. Niemand zal hier onder lijden. Niet eens die hele gevoelige tante die op elke verjaardag huilt. Door dit leugentje zal u zich stukken beter voelen. U heeft het druk. U bent moe. Even vijf minuten voor uzelf. Eigenlijk is dit het mooiste leugentje op aarde en u kunt ’m te horen krijgen. Maar u moet me wel beloven dat u het niet verder vertelt anders verliest het de waarde. En waarde is iets moois, nietwaar?
Ik vond dit leugentje toen ik op zoek was naar mijn ziel twee jaar geleden tijdens een kroegentocht. Mijn leven veranderde ingrijpend. Ik had heel lang niet door dat het om een leugen ging omdat het zo veel op de waarheid lijkt. Ik voelde me heerlijk, alles was mooi en problemen bestonden niet meer. Op het moment dat ik ontdekte dat het om een leugen ging maakte dat eigenlijk al niet eens zo heel veel meer uit. Omdat de leugen al gewerkt had.
En dit gun ik u nou ook. Nu ziet u het leven nog als iets waar u tegen moet vechten terwijl u weet dat het u zal verslaan. Dit minuscule leugentje zal u doen inzien dat verslagen worden door het leven het hoogst haalbare is. Het verandert de manier waarop u denkt en het is maar één klein zinnetje van vier woordjes. Zal ik het u verklappen? Is uw oude leven niet genoeg? Hier komt ie dan. Het leugentje bestaat niet.