Geen bereik

Dit is een slecht verhaal en dat blijft het ook. De ontvangst van je mobieltje in een gemiddeld IJburgs huis is belabberd. Je mist oproepen, bent slecht te verstaan en mocht je besluiten je al bellend naar een ongunstig punt in je huis te begeven, dan wordt de verbinding verbroken…

Hoe komt dat toch?
De kwaliteit van gsm- en umts-ontvangst wordt in de eerste plaats bepaald door de dekking. Het draait dus om de vraag hoeveel ‘opstelpunten’ er in de buurt staan. Daar kunnen we kort over zijn: op IJburg te weinig. De drie grote providers (KPN, Vodafone en T-mobile) geven toe dat de dekking niet voldoende is omdat het plaatsen van die opstelpunten lastig is. De veelal nieuwe VVE’s en woningcorporaties willen geen antennes op hun gebouw en ook de gemeente ziet vanwege alle (bouw)ontwikkelingen liever geen vrijstaande masten.

Toch zijn ze wel bezig hoor, onze telecomhelden: T-mobile heeft een nieuwe mast geïnstalleerd die sinds mei centraal op IJburg vrolijk staat te stralen. KPN activeert binnen enkele weken een nieuw opstelpunt aan de Krijn Taconiskade en Vodafone wil een tweede opstelpunt gaan plaatsen in het Diemerpark. In een van de hoogspanningsmasten. Creatief! KPN denkt drie opstelpunten nodig te hebben voor een goede dekking, maar weet dan weer niet wanneer die derde er komt. Vodafone heeft geen nummer drie in de planning staan en T-mobile heeft het niet over aantallen; die zeggen vooral dat het moeilijk is en extra tijd kost.

Dan is er nog het probleem dat in veel nieuwbouwwijken de dekking binnenshuis vaak gebrekkig is omdat er tegenwoordig in de bouw veel gewapend beton wordt gebruikt. De stalen constructies in de wat grotere gebouwen maken de boel er niet ook beter op. Ook nieuwe glascoatings tenslotte, kunnen het umts-signaal verslechteren. ’t Is een groot feest. Misschien kunnen telecomproviders en de bouwsector eens een klein overlegje plegen, denk je dan…

Maar goed, intussen kraken de hersentjes van onze telecommers: Vodafone gaat femtocell-techniek introduceren. Kort gezegd is dit een kastje dat je aansluit op de adsl-lijn (die je thuis gebruikt voor internet) en dat kastje zendt dan een eigen thuisnetwerkje uit voor je mobiele telefoon. Introductie: dit jaar. Vodafone heeft dit in Engeland al geïntroduceerd en zegt dat het een succes is. KPN denkt simpeler en hoopt dit soort maatregelen niet nodig te hebben door eerst de dekking te verbeteren.

Conclusie? Tenzij alle VVE’s massaal hun dak aanbieden voor van die prachtige opstelpunten wordt het geheel er qua dekking niet spectaculair beter op. Tenzij dat mastje van KPN bij de haven een enorm krachtpatsertje blijkt te zijn. En dan nog moeten we misschien massaal het ijzer uit onze wanden gaan slopen om binnen goed te kunnen bellen. Dus dan maar femtocell. Ook beschikbaar voor particulieren, volgens Vodafone. En nou maar hopen dat het niet te duur wordt.

IJburg heeft ook heel veel pluspunten.