Rabarber gaat gewoon door!

Na een barre februari is maart begonnen met een charmeoffensief in de vorm van de lente. Zo ook afgelopen weekend. Zonnebril op, witte wijn open, aan de straatkant buiten zitten, kinderen kliederen met water. Kortom, heerlijk!

De tuin ligt er echter nog steeds koud en verlaten bij. Alleen mijn rabarber begint gewoon met groeien. Zoals het een rabarber betaamt. Als het meezit kan ik begin april al oogsten. De stelen moet je dan een beetje naar beneden buigen en met een draai, bij de schoudertjes, uit de grond trekken. Nooit snijden en altijd drie stelen laten staan. Belangrijk: snijd het blad er meteen af.

Je kunt er rabarbermoes van koken voor bij een plakje cake bijvoorbeeld, maar een rabarbertaartje is leuker om te maken en als je iets te vieren hebt, doe er dan een vanillesausje bij.

Bodem:
200 g bloem
100 g zachte boter
100 g fijne suiker
2 eidooiers 
geraspte citroenschil
zout

Vulling:
400 gram rabarber
vanillesuiker*
200 gr suiker
2 eieren

Vanillesaus:
2 afgestreken eetlepels custardpoeder
1 volle eetlepel suiker
1/4 liter melk
1/2 vanillestokje

Gebruik een beboterde vorm, middelgroot. Bestuif met bloem en tik leeg.
Meng in een kom de bloem en de suiker. Doe er de in klontjes gesneden boter, citroenrasp, eidooiers en wat zout bij. Goed kneden tot een bal. Mocht het iets te droog blijven druppel er dan iets water bij. Deegbal in vershoudfolie inpakken en 1 uur laten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 oC. Rol het deeg uit tot een dunne lap en bekleed er de bakvorm mee.
Snijd de rabarber in kleine stukjes, strooi er vanillesuiker overheen en laat intrekken. Klop voor de vulling de eieren en suiker tot een luchtig mengsel en roer dat door de rabarber. Giet alles in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de bodem.

Zet 40 tot 50 minuten in het midden van de oven.

Voor de saus meng je de custard met de suiker en 4 eetlepels melk tot een glad papje. De rest van de melk breng je aan de kook met het in de lengte doorgesneden vanillestokje. Laat 10 minuten zacht koken. Giet het custardmengsel erbij en blijf roeren terwijl de saus nog een minuutje doorkookt. De saus kun je warm of koud (dek dan de saus direct af met plasticfolie, anders komt er een vel op) bij je taart serveren.

*Als je de nog droge, uitgeschraapte vanillestokjes in een pot suiker bewaart, wordt suiker vanzelf vanillesuiker.