Heet

Geloof ’t of niet, maar de moestuin is omgespit! Ja! Manlief heeft afgelopen zaterdag de schop ter hand genomen en twee uur later lag er een zwart stukje grond, onderverdeeld in drie bedjes, gescheiden door looppaadjes bedekt met stro. Heel decoratief. Hij heeft de composthoop er ook meteen doorheen gespit. Waar een kwaadaardige moedervlek al niet toe kan leiden, maar dat is een ander verhaal, uiteindelijk met goede afloop overigens.
Goed, meteen met kind naar een tuincentrum en nu staat een van de bedjes vol met hete pepertjes in wording. Hij zei: “Mama, dit zijn de paprika’s-die-ik-zó-lekker-vind-plantjes!” Ik ben er wijselijk niet op in gegaan, want ruzie met een vijfjarige in een tuincentrum wil je niet èn hij komt er vanzelf achter. Als er iets in dat hoofdje zit… ook dat heb ik aan manlief te danken.
We wachten nu op zon en hebben voorzichtigheidshalve omgekeerde glazen potten over de plantjes geplaatst.
Ik denk dat het een heet zomertje gaat worden. Kip op de BBQ, gegrilde paprika, wat gepofte aardappel erbij. Ergens in augustus kunnen we de eerste oogst verwachten.

Kip met saus van zoetzure pepertjes

500 gr rode pepertjes, zonder steeltjes
6 tenen knoflook
750 ml goede azijn
650 gr basterdsuiker

Neem 100 gr pepers en hak ze fijn. Snij de rest doormidden en verwijder de zaadjes. Doe alles in een keukenmachine met de knoflook en 250 ml azijn en hak dit fijn. Je kunt ook een vijzel gebruiken.
Giet het mengsel in een sauspan en doe er de rest van de azijn en de suiker bij. Verwarm de saus tot net onder het kookpunt en roer door totdat de suiker is opgelost. Even doorkoken en daarna de saus op laag vuur 40 minuten laten indikken. Je kunt de saus laten afkoelen en in steriele potjes bewaren.

Te heet? Vervang de helft van de pepers door rode paprika.

Neem een biologische kip en verdeel ’em in stukken. Neem wat saus, doe er een scheut olijfolie doorheen en smeer de stukken kip royaal met het mengsel in. Een paar uur marineren en dan op de BBQ.