Interview Olaf Boswijk (Club Trouw)

Trouw, de club in mijn achtertuin, waar ik veel legendarische, toffe, originele en lange nachten heb meegemaakt en nog steeds meemaak, is een van Amsterdams gelukkige eigenaren van de 24-uursvergunningen, uitgedeeld door de gemeente Amsterdam. Burgemeester van der Laan was niet te beroerd om dit feestje, ter ere van de nieuwe clubstatus en het begin van 24-uurseconomie in stadsdeel Oost, zelf af te trappen als dj-voor-één-nacht met een swingend plaatje blazend uit de welbekende subs.

Het is een van de vele nieuwe ontwikkelingen in dit gedeelte van Oost, dat eerder niet bekend stond als de meest vrolijke wijk. Nu lijkt er steeds meer groeien en bloeien, met plannen voor een gloednieuwe campus voor de Hogeschool van Amsterdam, een hotel en restaurant in het oude Volkskrant gebouw en… 24 uur Trouw. Nieuwsgierig naar de beleving van het team van Trouw besloot ik eigenaar Olaf Boswijk te vragen naar het effect van de nieuwe status op hem en zijn club.

Trouw, allereerst gefeliciteerd met jullie 24-uursvergunning! Wat een fantastisch gevoel moet dat zijn?
Dank je wel! Wij zijn natuurlijk heel blij en heel trots dat wij als eerste club in Amsterdam deze vergunning krijgen. Het is een heel bijzonder moment voor ons en ook wel een historisch moment voor de stad Amsterdam. Het nachtleven schreeuwt hier al meer dan vijftien jaar om, dus als dat dan eindelijk gebeurt dan is dat heel bijzonder en ook heel spannend.

Om de 24-uursvergunning te bemachtigen, moet een club zich onderscheiden op een aantal gebieden, waaronder ligging en originaliteit. Hoe waarborgen jullie je originaliteit ten opzichte van andere clubs in Amsterdam?
Door te doen wat we al jaren doen en dat is op basis van onze eigen smaak en visie de muziek programmeren die ons inspireert en die wij hier het liefst zouden willen horen. En dat geldt ook voor de samenwerkingen op kunstgebied en bijvoorbeeld het eten dat we serveren. Die visie wordt gelukkig door het hele bedrijf gedragen en intern gekoesterd. We kunnen niet anders eigenlijk.

Kun je een voorbeeld geven van een avond in Trouw die er nu met 24-uursvergunning totaal anders uit zal gaan zien dan voor de vergunning?
Ik kan me voorstellen dat de Trouw op Zondag met Laurent Garnier (zondag 10 februai a.s. red.) er heel anders uit kan zien. Voorheen moesten we sowieso om drie uur ‘snachts sluiten op zondag, maar met een legendarische DJ als Garnier die ook houdt van lange sets, kan dat heel anders lopen. We voelen al aankomen dat die avond sowieso legendarisch wordt, als hij dan ook nog eens door wil pakken én de zaal blijft vol, dan wordt het alleen nog mooier dat je er halfuurtjes aan vast kan plakken.

Wat denk je dat de nieuwe status van Trouw zal betekenen voor Amsterdam Oost?
Amsterdam als stad en daarmee ook Amsterdam Oost staat nog meer op de kaart. Wij hebben de afgelopen weken ontzettend veel mails en felicitaties gehad van onze internationale relaties – buitenlandse dj’s, organisaties, labels, media – dus dit nieuws is echt goed aangekomen in het buitenland. Ik kan me voorstellen dat ook de Wibautstraat met Trouw en straks een hotel in het Volkskrantgebouw nog aantrekkelijker wordt voor zowel Amsterdammers als buitenlandse bezoekers.

Een 24-uursvergunning zal de Trouw hoger op de internationale clublijst zetten, wat zal daarin voor jullie veranderen?
Ik denk dat we het afgelopen jaar al vaak werden genoemd als een van de beste clubs in Europa. De vrijheid die we met deze vergunning krijgen, zal ons creatief nog meer uitdagen en ook meer mogelijkheden bieden, waardoor we ook voor artiesten belangrijker worden. We kunnen ze namelijk de tijd en lange sets geven die ze vaak ambiëren.

Amsterdam Oost houdt van Trouw. Houdt Trouw ook een beetje van Amsterdam Oost?
Ja natuurlijk houden wij van Oost! Na 11* hebben we heel veel gebouwen gezien in de stad, maar alleen op het Trouwgebouw werden we echt verliefd. Het voelde best wel als een heftige stap om te verhuizen naar het einde van de Wibautstraat. Die eerste twee jaar was het ook wel pionieren, maar inmiddels zijn we natuurlijk helemaal op ons gemak in deze buurt. Stadsdeel Oost heeft ons ook met name de laatste jaren enorm gesteund en daar zijn we heel blij mee. We vinden het ook leuk om bijvoorbeeld met onze Nacht Bazaar ook meer samen te werken met de ondernemers en winkels uit onze buurt.

*voormalig Club 11 gevestigd op de 11e verdieping van de Oosterdokskade 3-5, gesloten in 2008, red.

Door Laura te Hennepe