Uitstel van executie

Om mijn nieuwe praktijk in de Vaillantlaan een zakelijke doch sfeervolle uitstraling te geven, dacht ik als ingeburgerde Nederlander gebruik te maken van een aanbieding. Via Groupon kon je Roy en Marnix (die twee kekke blondines die met Martijn Krabbé ‘Uitstel van Executie’ presenteren) bij jou thuis laten komen voor interieuradvies.

Op een zaterdagochtend kwamen ze aan: allebei een blauwe spijkerbroek, allebei een lichtblauwe blouse en allebei hun haar als Hans Klok. “Hay, wij zijn Roy en Marnix!” Nu wist ik nog steeds niet wie wie was. Maar dat vonden ze niet erg, ik denk dat het ze vaker overkwam. Ze lachten er allebei vrolijk bij.

Toen gingen ze advies geven. Waar de een vond dat ik zwart behang moest nemen voor de sfeer, vond de ander dat wit juist zo goed paste, vanwege het licht. Ik denk dat ze dat expres deden. Om niet in een gehele identiteitscrisis te komen. Ik koos voor wit behang en witte gordijnen. Echt briljant, ik was er zelf nooit opgekomen. Ik deed een forse aanbetaling en daarna hoorde ik niets meer. Mijn muur stond afgekrabd en wel te wachten op behang. En de ramen waren gordijnloos.

Na honderd telefoontjes die niet werden opgenomen (Hay, we zijn er even niet) en een op niets uitlopend gesprek met RTL4 (wij kunnen er ook niets aan doen) en een warempel openhartige Groupon (U bent niet de enige) besloot ik de politie te bellen. De politievrouw ondervroeg mij streng. Hoe het precies was gegaan. Verrek, dacht ik. Iedere vent kan Andrelon lekker gek shampoo in zijn haar smeren en een blauwe bloes aandoen. Dan schreeuw je hysterisch: zwart, wit, of een andere kleur. Noem een exorbitant bedrag, maar verzeker de ander dat je dan wel ‘echt wat hebt’. Je moet wel een psycholoog zijn om daar in te trappen. Moedeloos legde ik de telefoon neer.

Mijn zelfbeeld was tot een dieptepunt gedaald. Mijn omgeving en collega’s leefden met mij mee. Soms werd op vriendelijk fluisterende toon geopperd dat ik misschien wel ‘een beetje dom’ was geweest. Nou, dat ging echt te ver, mij vergelijken met de kroonprins. Zo erg was het ook weer niet.

Ik besloot opnieuw de politie te bellen. Politie Amsterdam Noord heeft zich nu met de zaak bemoeid. De politie IJburg, die het eigenlijk had moeten doen, had er geen zin in. Roy en Marnix krijgen hebben een strenge brief van de politie gekregen. Of ze onder de indruk zijn? Een beetje blauw heeft hen tot nu toe wel bekoord.