Scheiburg

Hoe de praatjes de wereld in komen. Mijn man was laatst op een congres in Gent. Daar kwam hij een Japanner tegen en die wist het volgende over Nederland te vertellen. Bijna iedereen scheidt er waardoor te weinig kinderen worden geboren. Dat is de oorzaak van de vergrijzing en eenzaamheid. Daarom neemt iedereen een hond en is er overal poep. Tot zover Nederland. Ik weet het, ik wou ook dat ik ergens anders geadopteerd was. Op de Seychellen of zo.

En nu gaat het verhaal rond dat er zoveel gescheiden wordt op IJburg omdat de hitsige IJburgers niet meer weten wat mijn en dijn is en met elkaar de koffer induiken. Dat er een paaldansclub was op IJburg die failliet is gegaan. De palen worden nu voor een zacht prijsje aangeboden. Maar dit is alleen maar via via. Eis je harde bewijzen (waar is die paal dan?), dan krijg je gniffelend te horen: “ik wilde er een meenemen, maar hij was zo vochtig, hij gleed uit mijn handen”.

Het feit dat er in mijn praktijk twee echtscheidingsmediators werken, spreekt tot de verbeelding. Laat ik het volgende rechtzetten. De meeste van mijn scheidende cliënten komen niet uit IJburg. Het echtscheidingscafé waar ik een praatje hield was een succes maar niet speciaal door de opkomst van IJburgers. Er overwegen heel wat scheidende ouders naar IJburg te verhuizen omdat ze daar makkelijker dicht bij elkaar kunnen wonen. IJburg heeft veel aandacht voor de scheidende mens. Maar dat betekent niet dat er meer dan elders wordt gescheiden.

Of er nu gemiddeld, minder of meer worden gescheiden, ellende is het altijd. Vooral voor de kinderen. Als ouder heb je al een heel stuk leven achter de rug voordat je een kind krijgt. Je kind wordt dan onderdeel van jouw leven. Een kind heeft echter alleen een leven met zijn ouders meegemaakt. Sterker nog, het had niet eens bestaan zonder zijn ouders. Het gezin ís zijn leven. Hoeveel je ook van je kind houdt, jouw kind houdt waarschijnlijk nog meer van jou. Het heeft geen keus. Voor een kind is het daarom heel erg pijnlijk als zijn ouders van wie hij zoveel houdt, niet meer van elkaar houden en daardoor het gezinsleven – zijn leven – uit elkaar valt. Dus lieve mensen, werk aan je huwelijk, juist als het gras groener lijkt aan de overkant. Als je de buurvrouw kittig in een paal ziet klimmen. Scheid niet als het gras bij jou een beetje droog is maar alleen als het hooi is met hondenpoep.