Oost in Bedrijf

Biologische Kwekerij Casper Verhoeven denkt aan de komende generaties: ‘Samenwerken met de natuur, in een gezonde bodem’

Intratuin Amsterdam werkt zoveel mogelijk met biologische kwekers met hart voor de natuur. Ze maken bijvoorbeeld hun eigen potgrond, gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en geven ruimte aan bijen en vlinders. Drie kwekers vertellen je wat ze belangrijk vinden, en hoe jij thuis kunt bijdragen aan biodiversiteit.

Biologische Kwekerij Casper Verhoeven in het Brabantse Biezenmortel is zeven hectare groot. De plek waar ze volop bezig zijn met het ontwikkelen van een natuurgebied voor wilde bijen is omgedoopt tot Landgoed Neske Swartkotte. De kwekerij teelt ruim honderdzestig soorten vaste planten, siergrassen en heesters, die voornamelijk worden afgenomen door tuincentra en e-commerce. Er wordt helemaal biologisch geteeld, en bijen spelen hierbij een belangrijke rol.

“Een deel van de planten die we kweken, de zogenoemde Tasty Blooms, is eetbaar en heel interessant voor de thuisgastronomie. Bloemen zijn niet alleen mooi als garnituur, omdat ze het plaatje op je bord compleet maken, veel bloemen smaken ook lekker en zijn supergezond. Biologische vaste planten met eetbare bloemen zijn niet alleen eetbaar voor mensen, maar ook heel belangrijk voor insecten.”

Alweer heel wat jaren is de kwekerij gevestigd in het Brabantse plaatsje Biezenmortel, aan de rand van Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. “Omdat we midden in de natuur zitten met ons bedrijf, vinden wij het logisch dat we ook op een natuurlijke manier kweken.” Casper is al jaren bezig met biologische teelt en weet alles van een gezonde bodem en hoe planten daarin het beste gedijen. Marion is de drijvende kracht achter het merk Tasty Blooms en zoon Jorrit helpt inmiddels ook mee in zijn vrije uren. Een deel van het terrein wordt nu gebruikt voor de teelt van de planten van Tasty Blooms, en er is ook een flink stuk grond gereserveerd voor natuurontwikkeling. Dat past bij de filosofie van de kwekerij: Samenwerken met de natuur, met extra nadruk op natuurlijke bodemverbetering en telen in een omgeving met veel biodiversiteit.

Jaren geleden schakelde de kwekerij volledig over op biologische teelt met extra aandacht voor de gezondheid van de bodem. Om diverse redenen. “We waren inmiddels ouders geworden van Jorrit en beseften meer dan ooit hoe belangrijk het is om zuinig om te gaan met de natuur, ook voor de generaties na ons. Bovendien is ons bedrijf gevestigd midden in een natuurgebied waar onder meer herten, dassen en patrijzen leven, en zijn er aan beide kanten campings gevestigd waar veel toeristen komen. Het voelde niet goed om in zo’n omgeving met chemie te werken. En, misschien nog wel het allerbelangrijkste: we zagen dat de plant steeds zwakker werd.”

‘Bed and breakfast’ voor bijen
Bijen spelen een belangrijke rol in het gezond houden van het gewas, waardoor chemische bestrijdingsmiddelen overbodig zijn. “Wij creëren een ‘bed and breakfast’ voor bijen, waardoor een biologisch systeem ontstaat. Naast voeding (breakfast, in de vorm van nectar) hebben ze een nestgelegenheid nodig (bed, de waardplant). Overal in de tuin hebben wij waardplanten staan die bijen en andere nuttige insecten aantrekken. Op deze planten leven luizen, de nuttige insecten prikken daarin en leggen er hun eitjes in, waarna de larven de luizen van binnenuit opeten. De larven kunnen vervolgens tot anderhalve kilometer in de omtrek alle zuigende insecten en tripsen opruimen, waardoor je aantasting van het gewas voorkomt en het gebruik van chemie overbodig wordt.”
Helemaal luisvrij is het gewas niet. “Af en toe een luis moeten we accepteren. Juist door die luisjes en nuttige insecten te accepteren, blijft het biologische evenwicht in stand. Dat komt de biodiversiteit ten goede.” 

Wie een blik werpt op de locatie van de kwekerij, snapt wel waarom je hier zou willen werken. “We werken niet voor niets biologisch, dat houden we graag zo.”