Nieuws

Amsterdam Ice Swim in het Nieuwe Diep: ‘Jouw lichaam tegen de elementen’

17 en 18 december aanstaande vindt de vierde editie plaats van de Amsterdam Ice Swim. Locatie: het Nieuwe Diep, achter het Flevopark. Honderden zwemmers wagen dan de sprong in het ijskoude water.

“Het geeft me energie, de hele dag staat de motor aan. Ik kom het water uit en denk: wat gaan we doen vandaag? Thuis worden ze er soms gek van.” Ingrid Pasmans hoeft niet lang na te denken over waarom ze iedere zondagochtend een duik neemt in het ijskoude water van het Nieuwe Diep, het brede water achter het Flevopark. Het geeft haar tomeloos veel energie. En ook: het gevoel dat ze iets overwint, de koude, het water, haar eigen weerstand. 

Pasmans is samen met haar man, Marcel Brouwers, een van de ongeveer dertig ijszwemmers die zich deze zondagochtend, gewapend met oranje boeien én paraplu’s tegen de regen, hebben verzameld bij de steiger van het Nieuwe Diep, klaar voor een duik in het ijskoude water. 

Terwijl de zwemmers in een lange sliert rondjes zwemmen langs de markeringspunten, vertelt Fergil Hesterman over de wekelijkse ijszwemtrainingen hier op zondagochtend bij het Outdoor & Watersportcentrum, op het terrein van Jeugdland. “We zwemmen vanaf de eerste zondag in de wintertijd tot de eerste zondag van de zomertijd, een half jaar dus. Het is verstandig om in de herfst te beginnen, dan is het nog niet zo koud. Je kunt dan geleidelijk wennen aan de dalende watertemperatuur in de weken erna.”

Mentale inspanning
IJszwemmen, voor Fergil begon het ooit als een nieuwe uitdaging nadat hij jaren aan marathonzwemmen had gedaan, zwemafstanden langer dan tien kilometer. Hij stelde zich ook meteen het hoogst haalbare persoonlijke doel, het zwemmen van de ijsmijl, de langste afstand binnen het ijszwemmen. “Januari 2016 zwom ik mijn eerste mijl, dat ging boven verwachting goed. Vervolgens is deze hobby uit de hand gelopen.”

Fergil besloot de sport bekend te maken bij een breder publiek, was medeoprichter en nu voorzitter van de Nederlandse tak van de International Ice Swimming Association (IISA). En hij organiseerde in 2017 de eerste editie van de Amsterdam Ice Swim, in de Amstel, bij de Berlagebrug. 2019 was de derde en laatste editie, want corona maakte een Amsterdam Ice Swim in de twee jaren daarna onmogelijk. Fergil is daarom blij dat er 17 en 18 december weer een nieuwe editie van de Amsterdam Ice Swim kan plaatsvinden. Dit keer niet in de Amstel, maar in het Nieuwe Diep. “Iedereen kan zich inschrijven, voor verschillende afstanden, al raden we je uiteraard aan je goed voor te bereiden. Onvoorbereid ijszwemmen is niet verstandig.”

Want ijszwemmen is niet zonder risico’s. “Je vraagt iets extreems van je lichaam. Je hebt geen hulpmiddelen, het is jouw lichaam tegen de elementen. Dat vergt een mentale inspanning van je. Dat vind ik er mooi aan.”

Olympische Spelen
Om te voorkomen dat er iets misgaat, dat een zwemmer bijvoorbeeld onderkoeld raakt, werken de zwemmers met een buddysysteem, waarbij ze in twee- of drietallen bij elkaar blijven en elkaar goed in de gaten houden. “We werken uiteraard ook met getrainde begeleiders, maar je ziet niet alles als er een groep van dertig zwemmers in het water ligt. De buddy’s letten op elkaar en komen in actie als er iets aan de hand is. En verder adviseren we iedere ijszwemmer om goed naar zijn of haar lichaam te luisteren. Jouw lichaam weet wanneer een grens bereikt is.”

Ambities heeft Fergil nog genoeg met het ijszwemmen. Hij zou een volgende editie van Amsterdam Ice Swim graag weer in de Amstel of, ook mooi, bij het Marineterrein willen organiseren, in het hart van de stad. En ijszwemmen als olympische sport, dat is dé stip aan de horizon. “Of dat ooit gaat lukken, dat weet ik niet, maar je moet altijd gaan voor het hoogst haalbare.”