Nieuws

Amsterdam heeft een vondelingenkamer

Vandaag, maandag 29 januari, opent stichting Beschermde Wieg een vondelingenkamer in het UMC. Plannen hiervoor bestonden al zo’n tien jaar, maar haalden het steeds niet. Gesprekken met een ander ziekenhuis liepen vast, het initiatief van een gezin in Zuidoost een kamer beschikbaar te stellen werd op het laatst afgeketst. Na de vondst van een baby in een vuilcontainer in 2021 kreeg een vondelingenkamer in Amsterdam een hogere prioriteit. Het meisje overleefde de valse start van haar leven ternauwernood.

De vondelingenkamer biedt een veilige plek, waarborgt anonimiteit en is bedoeld voor (jonge) zwangere vrouwen die zorg mijden en kwetsbaar zijn. Veel van hen zijn slachtoffer van incest, eerwraak (seksueel) geweld, schamen zich of worden gezocht door justitie. Hoewel het mogelijk is anoniem in het ziekenhuis te bevallen, hebben de vrouwen vaak het idee geen kant op te kunnen. Soms zijn ze zo radeloos dat ze daardoor een misdrijf plegen en dat na een volgende bevalling opnieuw doen. De ouders van het in Zuidoost gevonden meisje (destijds beiden 17) brachten in 2019 hun eerste baby om. Ze zijn veroordeeld tot vijftien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs met verplichte behandeling.

In een kleine ruimte vlak bij de spoedeisende hulp van het AMC staan een wieg en stoel. Er is ook een intercom voor hulp. Een aan de moeder gerichte brief legt uit wat de vervolgstappen zijn als zij de baby achterlaat en stelt haar gerust: het kind komt goed terecht. 
De moeder kan haar baby een naam geven en toelichten waarom ze die afstaat voor adoptie. Omdat dat voor een kind later van heel grote waarde kan zijn, wordt de moeder verzocht een persoonlijke boodschap achter te laten. Van de twee aanwezige puzzelstukjes blijft een bij de baby, de ander gaat hopelijk mee met de moeder. Zo kunnen ze elkaar eventueel terugvinden. Als de moeder later toch contact wil met haar kind of betrokken wil zijn bij de opvoeding, kan zij Beschermde Wieg daar altijd voor benaderen. Ongeveer twee derde van de bijna 20 vrouwen die hun kind via Beschermde Wieg afstonden voor adoptie veranderden later van gedachten.

Nederland heeft sinds 2014 vondelingenkamers. Tot nu toe is daar drie keer gebruik van gemaakt. Beschermde Wieg probeert in eerste instantie altijd een andere oplossing te vinden.