Muziekgebouw aan 't IJ, kleine zaal
Muziek

Hommage aan Lemkes & Vos

Op 13 december, World Violin Day, brengen topviolisten Joseph Puglia en Emmy Storms een hommage aan het bekende Nederlandse vioolduo Lemkes & Vos. Het echtpaar Bouw Lemkes (1924-2016) en Jeanne Vos (1926-2000) trok internationale aandacht met hun verfijnde aanpak van stemmingsprincipes. Indrukwekkende uitvoeringen van de eerste sonate voor twee violen van Henk Badings wekten ook de belangstelling van de natuurkundige professor Adriaan Fokker, die een uniek 31-toonsorgel had laten bouwen. Dit leidde tot een langdurige samenwerking tussen de violisten, Badings en Fokker. Andere componisten die werken opdroegen aan Lemkes & Vos waren Hans Kox, de Australische componist Bill Coates en Anton de Beer, de vroegere vaste organist van het Fokker-orgel.

Door het uitvoeren van werken uit het repertoire van dit illustere tweetal zal het nieuwe vioolduo Puglia & Storms zonder meer in hun voetsporen treden. Daarnaast brengt Joseph Puglia een reprise van het monumentale ‘Synaesthesia Suite’ van Kate Moore, dat zij in 2014 speciaal voor hem componeerde. In alle andere werken op het programma wordt Puglia vergezeld door de uitmuntende violiste Emmy Storms, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2019. Ere Lievonen begeleidt hen op het Fokker-orgel.

Hommage aan Lemkes & Vos is onderdeel van de alternatieve programmering van Muziekgebouw aan ‘t IJ: Muziekgebouw Up Close. Dit is een nieuwe serie concerten en livestreams waarin lokale topmusici hun favoriete muziek delen in een persoonlijke en intieme setting. Frederike Berntsen (muziekjournalist voor onder andere Trouw) heet het publiek welkom en vertelt over de muziek en de levens die daarachter schuilgaan. Het concert kan live meegemaakt worden in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw of vanuit de eigen huiskamer via de gratis livestream op muziekgebouw.nl/streams, Facebook en YouTube.

Tickets kunt u alleen online of telefonisch reserveren bij het Muziekgebouw. Online tot 45 min. voor aanvang van het concert en telefonisch op ma t/m za van 15u tot 17u op nummer 020-788 2000. Er worden geen kaarten op de dag zelf verkocht. Bij voldoende belangstelling is er om 13.00u een tweede concert.

Musici
Joseph Puglia, viool
Emmy Storms, viool
Ere Lievonen, Fokker-orgel

Programma
Werken van o.a. Henk Badings, Kate Moore, Hans Kox, Bill Coates en Anton de Beer