Nu is het nog een grote zandbak, maar over twee jaar organiseert een creatieve gemeenschap er exposities en theatervoorstellingen. Ten zuidwesten van de drie silo’s op Zeeburgereiland komt woonwerkgebouw Nautilus te staan, een zelfbouwcomplex van 42 betaalbare koopwoningen met gemeenschappelijke voorzieningen.
De maquette op tafel is door de toekomstige bewoners in elkaar geknutseld. Een paar keer per maand komen ze in werkgroepjes bijeen om te praten over duurzame energie, het theater en zelfs over de kleur van de bakstenen.
Iedereen beslist mee over samenstelling en inrichting, maar de bouwtekeningen komen van mede-initiatiefnemer en architect Hein de Haan. Eerder ontwierp hij wooncomplex Vrijburcht op Steigereiland, nu wilde hij betaalbare koopwoningen voor ‘vrolijke Amsterdammers’ maken. De Haan: “Met Nautilus richten we ons op kunstenaars, muzikanten en zzp’ers, juist die Amsterdammers die binnen het bestaande aanbod nauwelijks iets kunnen vinden.”
De woningen worden aanbesteed volgens het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), wat betekent dat een aantal mensen gezamenlijk een kavel pacht of koopt om door een zelfgekozen architect en aannemer te laten bebouwen. Met een aanbetaling van 16.000 euro per bewoner is de ontwikkeling tot de eerste paal zeker gesteld. Projectontwikkelaars zijn zo niet nodig. “Door de bobo’s eruit te gooien bespaar je tienduizenden euro’s,” benadrukt De Haan.
Omdat de gemeente de kavel daarbij voor een lage grondprijs beschikbaar heeft gesteld en er met een aannemer als achterwacht een regeling met Koopgarant kan worden getroffen, kunnen de bewoners voor anderhalve ton een nieuwbouwwoning van 100 vierkante meter krijgen. Een heel wat lagere prijs dan je ergens anders in Amsterdam voor zo’n ruimte zou betalen. Omdat de woningen bovendien twee toegangsdeuren hebben, is Nautilus een ideale plek voor zelfstandigen.
Dat er vraag naar betaalbare koopwoningen was, blijkt wel uit de enorme belangstelling voor het project. Nog voor de gemeente de grond had aanbesteed was de inschrijflijst vol en inmiddels staan er zestig mensen op de wachtlijst. Geen advertentie kwam er aan te pas, alles liep via de Amsterdamse tamtam.
“Ik hoorde van Nautilus via een collega van m’n vriendin,” vertelt Roelof Schuitema. Hij werkt in de duurzame sector en zij is schrijfster. Samen huren ze een klein appartement in de Baarsjes, maar vanwege de geboorte van hun tweeling gingen ze op zoek naar iets anders.
Het grote woonoppervlak voor een lage prijs klonk aantrekkelijk, maar het koppel was niet meteen overtuigd. “Op een bepaalde manier was het even slikken,” zegt Schuitema. “Zeeburgereiland is een lege kale zandvlakte en je moet altijd die brug over om de bewoonde wereld te bereiken.”
Dat ze toch voor Nautilus hebben gekozen heeft te maken met het ‘oude woongroepgevoel’. Het idee dat je bewust bij elkaar gaat wonen, zoals Schuitema het omschrijft.
Voor veel zaken zorgen de bewoners namelijk samen. Het ontwerp bevat gemeenschappelijke logeerkamers, een daktuin, een kinderspeelkamer en een bar. En met de combinatie van veel creatieven, een theaterzaal en een expositieruimte zijn ook de culturele voorzieningen voor Zeeburgereiland zeker gesteld. Of er veel mensen van zullen genieten, is afwachten. Voorlopig is de kavel van Nautilus een van de weinige die wordt bebouwd.
Lees ook:
Crisis zet streep door Annie M.G. Schmidt Huis in silo’s (19-12-2012)
Bouw school en kinderdagverblijf Zeeburgereiland van start (14-12-2012)
Eerste bewoners RI-Oostbuurt gaan bouwen, maar hoe zit het met de silo’s? (22-10-2012)