Nieuws

Eerste bewoners RI-Oostbuurt gaan bouwen, maar hoe zit het met de silo’s?

De crisis blijft doorzeuren, maar desondanks gaan de ontwikkelingen op het Zeeburgereiland door. De zandvlakte wordt door de eerste bouwactiviteiten langzaam maar zeker omgeploegd tot een bewoonbaar nieuw stuk Amsterdam.

Terwijl de regen met bakken omlaag komt, is een filmploeg aan het werk onder de rook van de drie silo’s. Een beveiligingsbeambte vraagt ons vriendelijk maar indringend wat we hier te zoeken hebben. Een goede vraag. We zoeken de kavelstrook waar de eerste 35 zelfbouwwoningen op het Zeeburgereiland komen die vorig jaar oktober in de verkoop zijn gegaan. Esther Stufkens en haar partner behoorden tot de eerste kopers. Dat was een spektakelstuk, herinnert zij zich. “We hebben drie nachten in de auto geslapen omdat de verkoop verliep volgens het principe: die het eerst komt, het eerst maalt. Wij zaten bij de eerste drie.”

Stufkens sprak daarna met vijf verschillende architecten over mogelijke ontwerpen. Uiteindelijk besloten zij en haar partner in zee te gaan met Frank van Manen van NAT-architecten. “Hij gaat er zeven kavels bebouwen. Dat heeft veel voordelen: je kunt als collectief inkopen en daardoor flinke kortingen bedingen. En het versterkt de saamhorigheid onder de pioniers van het Zeeburgereiland.”
De Blaisestraat, bij de Amstel, daar wonen ze nu. “Dat huis wordt te klein. Hier hebben we straks alles: een groot huis met enorme raampartijen, een tuin aan het water en een oprit voor twee auto’s. De meeste bewoners – wij ook – kiezen voor een huiskamer op de eerste verdieping. Je kijkt dan over het maaiveld uit, met een prachtig uitzicht op het water en Durgerdam aan de overkant. Mooier kan niet.”
De bouwvergunning voor de kavel is juni jl. aangevraagd. “We hopen die voor het eind van het jaar te krijgen. Daarna willen we meteen starten met de bouw. Met een beetje geluk kijk ik komende zomer al vanaf mijn dakterras uit over het Buiten-IJ. Ik kan niet wachten.”

Basisschool IKC Zeeburgereiland
Rechts van de kavels aan het Buiten-IJ, niet ver van restaurant Praq, staat vanaf september 2013 de nieuwe basisschool IKC Zeeburgereiland. Ook in een nieuwe woonwijk moeten kinderen immers naar school. Het schoolbestuur Samen Tussen Amstel en IJ richt er samen met SKON kinderopvang een Integraal Kind Centrum (IKC) op. Ella Duijnker, directeur van Montessorischool Zeeburgereiland en onlangs uitgeroepen tot beste onderwijswerkgever van Nederland, wordt directeur van de nieuwe school. Duijnker: “Ik vind het leuk om te pionieren, te leren van vorige ervaringen.”
De school is straks van half 8 ’s ochtends tot 18.30 uur open. En het krijgt het profiel ICT. “Dat betekent dat we minder met schriften en boeken werken en meer met i-pads, sociale media en digitale lesmethoden. Niet dat we al het papierwerk opgeven. Het onderwijs bevindt zich op het grensvlak van oude en nieuwe media. Blended learning noemen we dat: traditioneel leren combineren met leren via nieuwe technologieën. Dat gaan we doen op het IKC Zeeburgereiland.”

De silo’s
Het heeft even stil gelegen, maar er lijkt weer beweging te zitten in het Annie M.G. Schmidt Huis, dat gepland is in twee van de drie oude waterzuiveringssilo’s op het Zeeburgereiland. “We hadden problemen om partijen te vinden die met ons mee zouden willen doen,” vertelt Henk Maas, voorzitter van de stichting Annie M.G. Schmidt Huis. “Intussen hebben enkele partijen die goed bij onze doelstellingen passen belangstelling getoond. Voor het eind van het jaar weten we of zij partners worden. Is dat het geval, dan kunnen we verder.”

Ondertussen werkt projectontwikkelaar Amvest aan plannen voor het ombouwen van de derde silo tot klim- en sporthal. “De bedoeling is dat we deze silo verbouwen tot een Huis van de Klim- en Bergsport,” legt ontwikkelingsmanager Annemarie Noordermeer uit. “We werken daarvoor samen met exploitant Mountain Network, die meerdere klimhallen in Nederland beheert. Daarnaast willen we de silo inrichten voor andere sportactiviteiten. Zodat het overdag door scholen en naschoolse opvang gebruikt kan worden en ’s avonds de klimhobbyisten zich kunnen uitleven. Ook klimwedstrijden kunnen worden georganiseerd. Het WK Klimmen bijvoorbeeld, dat is nooit eerder in Nederland gehouden. Dat wordt tijd.”

Door Michel van Dijk

Lees ook:
Zandzeilen op Zeeburgereiland (11-07-2012)
Piekopvang IJburg in nieuwe Montessorischool Zeeburgereiland (19-03-2012)
De ‘Smeerpijp van Amsterdam’ (28-07-2012)