Nieuws

Driekoningen op Zeeburgereiland, feest voor de buurt

Op 6 januari 2019 stellen de ontwikkelaars van de silo’s hun deuren symbolisch open voor de buurt. Dan is er een gezellige borrel met een informatiemarkt, kraampjes, “veel glühwein”, chocomel en de gelegenheid om vragen te stellen. “We willen dat Driekoningen weer een jaarlijks feest wordt.”

De enthousiaste ontwikkelaars van de iconen op Zeeburgereiland – Grayfield, Vink Bouw en architectenbureau TANK – hebben de silo’s omgedoopt tot De Drie Koningen. Net als de drie wijzen uit het oosten (Melchior, Balthasar en Caspar) krijgt ook elke toren een eigen identiteit. Van oudsher is Driekoningen een katholiek feest dat valt op de dertiende dag na Kerstmis. Het wordt hier eigenlijk niet meer gevierd, maar daar komt dus nu verandering in.

Achter de schermen wordt ondertussen hard gewerkt aan de invulling van de silo’s. Igor Sancici van Grayfield: “We gaan voor een enorm hoog duurzaamheidsniveau en spraakmakende gebruikers.” Zo komt er onder meer een filmtheater, klim- en speelhal, hotel, restaurant en een spa met fitness. De meest oostelijke silo krijgt horeca onderin. “Liefde voor erfgoed springt er bij alle betrokkenen uit.”

Trots zijn ze nu al op de geplande daken van de oorspronkelijke torens. Deze worden openbaar en zijn te bereiken via een trappenhuis. “Je vindt er straks bijvoorbeeld kiosken, terrassen en speelelementen voor kinderen. Zo blijven de silo’s voor iedereen bereikbaar.”

In 2017 schreef de gemeente voor de tweede keer een prijsvraag uit voor invulling van de drie silo’s – restanten van de in 2003 ontmantelde Rioolwaterzuiveringsinstallatie Oost. In januari 2018 werd bekend dat Grayfield met Vink Bouw, TANK en Brouwerij ’t IJ het winnende plan ‘De Drie Koningen’ schreven.
Boven op de bestaande silo’s, waarvan het uiterlijk nagenoeg intact blijft, komt een ronde opbouw waarmee de torens 38 meter hoog worden. Brouwerij ’t IJ is inmiddels afgehaakt – zij kozen voor ’t Blauwe Theehuis in het Vondelpark als hun tweede locatie. Naar verwachting start de verbouw van de silo’s in 2019.

Driekoningen op 6 januari: borrel en informatiemarkt voor de buurt van 14.00–16.00 uur.