Nieuws

Van strontbak naar pronkstuk

Op het Zeeburgereiland, ten noorden van de IJburglaan, staan drie gigantische silo’s. Het zijn, net als de twee zogeheten slibvijzelgemalen, restanten van de voormalige Rioolwaterzuiveringsinstallatie Amsterdam Oost. Om kenmerkende historische elementen voor het eiland te behouden, ook nu het gebied verder helemaal op de schop gaat, heeft de gemeente besloten de drie zogenaamde gisttanks te behouden. Het Projectbureau schrijft er een prijsvraag voor uit. Iedereen mag meedoen.

Marice de Lange, projectmanager Zeeburgereiland voor het Projectbureau IJburg, kijkt nu al reikhalzend naar de ideeën uit. Helemaal omdat de opdracht verre van eenvoudig is. Want ga maar na. De drie units hebben een diameter van 22,5 meter, zijn hol van binnen en steken 23 meter de lucht in (wie wil mag daar dan nog 13 meter bovenop bouwen). Overig signalement: Onderin de silo’s ligt een betonnen vloer; aan de buitenzijde bevindt zich een trappenhuis. De prijsvraag, die in mei 2008 op de website www.siloprijsvraag.amsterdam.nl zal worden gelanceerd, geldt voor de twee meest oostelijk gelegen silo’s. Voor de derde wordt door Faro Architecten al een ontwerp gemaakt.

De Lange: “Alles mag met de silo’s – behalve woningbouw – en het hele project moet klaar zijn voordat de eerste bewoners in 2011 neerstrijken op het eiland. We zouden graag zien, dat de silo’s een ontmoetingsplaats worden voor iedereen, waarbij jongeren tussen de tien en twintig jaar niet worden vergeten. Ook moet het iets te maken hebben met kunst, cultuur, welzijn en vrije tijd. En wat echt een must is: de uiteindelijke winnaar moet ook de echte gebruiker zijn. Wie oh wie, komt er in dat ronde tonnetje te zitten! Dat willen we weten.”

Het hele traject (voorbereiding, prijsvraag en selectieprocedure) vindt plaats in drie fasen en zal ongeveer een jaar in beslag nemen. De eerste fase begint in mei, in de tweede fase (vanaf juli) kunnen de ideeën worden ingeleverd en in de derde fase wordt uit alle inzendingen een selectie gemaakt. De uiteindelijke winnaar zal omstreeks mei 2009 bekend zijn. Hij of zij mag de silo’s voor een symbolisch bedrag overnemen en krijgt daarbij een erfpachtcontract.

De Lange: “Inschrijfformulieren kunnen te zijner tijd worden gedownload vanaf de website, waarop vanaf mei ook alle relevante informatie te vinden is. We hopen vooral op ideeën van kleinere partijen. Oké, die zullen het in hun eentje waarschijnlijk niet redden. Het verbouwen van de silo’s kost al vlug een paar miljoen euro. Maar er komt een datingpagina op de site. Zodat de mensen contact met elkaar kunnen maken en hun krachten kunnen gaan bundelen.’’

Het projectbureau hoopt daarmee te voorkomen dat alleen ‘Grote Jongens’ een kans krijgen. De Lange: “Wij selecteren uit alle inzendingen vier ideeën. Die deelnemers mogen hun plan vervolgens verder uitwerken, waarna Maarten van Poelgeest, wethouder centrale stad en Dennis Straat, wethouder stadsdeel Zeeburg, de uiteindelijke winnaar zullen bepalen.”