Nieuws

Annie MG Schmidt Huis wint siloprijsvraag

In de voormalige silo’s op het Zeeburgereiland komt een kinderparadijs. Stichting Annie M. G. Schmidt Huis – winnaar van de prijsvraag – maakt van twee van de drie silo’s een cultuurhuis voor jong en oud, inclusief een restaurant èn een speeltuin op dak. Zoals eerder gemeld komen in de derde (meest oostelijke) silo voorzieningen die nog door Faro Architecten worden ontwikkeld. De verwachting is dat het complex in 2012 in gebruik zal kunnen worden genomen.

Voor het Annie M. G. Schmidt Huis (waarin van alles valt te beleven op het gebied van theater, film, literatuur, beeldende kunst, media, muziek en horeca) zullen de voormalige bezinkputten nog eens 16 meter hoger worden gemaakt. In de middelste silo komt een foyer met winkel en café, een doorlopende interactieve tentoonstelling, en een kinderkooktheater, dat is verbonden met familierestaurant Praq op het Daq. Vanaf het terras kan de oversteek worden gemaakt naar de speeltuin bovenop de andere silo. Hierin wordt onder meer een filmhuis, een bibliotheek en een theaterschool gehuisvest. Veel ruimtes worden in samenwerking met lokale partijen dubbel gebruikt. De silo’s worden met elkaar verbonden door een transparant tussengebouw.

Tineke Netelbos, voorzitter van de Stichting Annie M.G. Schmidt Huis, nam de prijs (een ingelijste foto van de silo’s) in ontvangst. “We zijn heel blij. Samen met Praq, AM Wonen en De Alliantie hebben we de plannen ontwikkeld. Annie M.G. is van alle generaties. Onze Stichting wilde dolgraag een Huis realiseren. Dit cultuurhuis moet een icoon van Zeeburg worden, zoals Annie ook een icoon is: tegendraads, en voor kinderen spannend.”

Wethouder Maarten van Poelgeest en portefeuillehouder Dennis Straat schreven de prijsvraag in juni 2008 uit. Van Poelgeest: “Het Zeeburgereiland wordt een mooie stadswijk, met de silo’s als landmark. In de prijsvraag hebben we gevraagd om ideeën die zich richten op de buurt. We kregen dertig leuke, bijzondere inschrijvingen, maar dit plan overtrof onze stoutste dromen. Het Annie M.G. Huis is speciaal voor kinderen en herbergt alle kunsten. Naast een nationale attractie, is het natuurlijk ook heel erg leuk voor de buurt en de stad. Maar de speeltuin op het dak heeft ons hart gestolen: wie wil er nu niet van de nek van een giraffe glijden?”

Voor Frits Ferres, projectleider Annie M.G. Schmidt Huis, is het een droom die uitkomt. “Ik ben hier al 13 jaar mee bezig. Annie M.G. Schmidt was een heel bijzonder mens. Dit is een eerbetoon aan de legendarische schrijfster.”

Anna Maria Geertruida Schmidt (1911–1995) was dichter en schrijver van gedichten, versjes, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. Ze werd in Nederland vooral beroemd door haar kinderboeken zoals Het Schaap Veronica, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Abeltje . Dikkertje Dap en Het Beertje Pippeloentje waren de hoofdpersonen in gedichten die door half Nederland uit het hoofd konden worden opgezegd. Het werk van de voormalige bibliothecaresse en archivaris bij dagblad het Parool behoort tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland.

Lees ook:
Van strontbak naar pronkstuk (10-04-2008)