Nieuws

Universum, met meer dan zeventig sportactiviteiten

Het zit een beetje verstopt – midden op het Science Park – maar steeds meer mensen weten sportcentrum Universum te vinden. Met binnenkort zelfs een klimrots in de openlucht. Tijdens 24H Oost kun je er de sfeer proeven.

De naam Universum suggereert iets heel groots, iets met veel mogelijkheden. En dat is ook zo. Sportcentrum Universum telt bijna 10.000 m2 en biedt een veelzijdig aanbod, met ruim zeventig verschillende sportactiviteiten. Van yoga tot fitness, van stijldansen tot kickboksen, en van squash tot hun nieuwste hype: paaldansen.
Het is de hoofdvestiging van het USC, voorheen Universitair Sport Centrum. Veel mensen denken daarom dat ze er alleen voor studenten zijn. “Een misverstand,” vertelt Rodrigo Coesel (51), adjunct-directeur. “Ja, we hebben een binding met de Universiteit van Amsterdam, waardoor studenten hier tegen gereduceerd tarief sporten. Maar we zijn er voor iedereen. Jong en oud, topsporters en hobbyisten. Ook de brandweer traint bijvoorbeeld bij ons. Regelmatig zijn zij lekker ontspannen en toch fanatiek bezig in de fitness. Maar soms zie ik ze plots hard wegrennen richting de uitgang. Met z’n allen tegelijk. Om uit te rukken voor een brand. Daarom zijn zij de enigen die hun wagens pal voor de deur mogen parkeren.”

Zaalvoetbal
Het sportcentrum bestaat al ruim dertig jaar. Lange tijd was het gevestigd op De Boelelaan, in Zuid. In de zomer van 2010 werd het nieuwe complex op het Science Park voltooid, een modern gebouw dat sport ademt. En door de diversiteit aan mensen hangt er een gemoedelijke en beschaafde sfeer. Populair is ook de zaalvoetbalcompetitie. Met bijna tweehonderd teams, verdeeld over zes verschillende niveaus. Niet alle sporten kunnen in het sportcentrum worden aangeboden. Daarom worden ook andere locaties afgehuurd, zoals het Sportfondsenbad Oost, voor zwemmen en waterpolo, meestal met eigen instructeurs.

Oerknal
Universum gelooft sterk in een totaalconcept, in de combinatie van sport én ontspanning. Daarom is er een saunacomplex waar leden gratis gebruik van kunnen maken. En eetcafé Oerknal, waar na het sporten nog wat kan worden gedronken. Ook worden hier regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals een pubquiz of een muziekavond. Op 7 april vormen ze bovendien de start- en finishlocatie van de Rokjesdagloop. Ze verzorgen de warming-up, en na afloop van de loop – women & girls only – een bruisende Pasta en Prosecco Party.

Openbare klimrots
Rodrigo Coesel vindt het belangrijk om als sportcentrum altijd in beweging te blijven. Daarom zijn ze momenteel bezig met de komst van een boulderblok. Dit is een kunstmatige klimrots van vier meter hoog. “Omdat je dicht bij de grond blijft, hoef je niet gezekerd te worden. Dit blok, dat op 8 juni wordt verwacht, komt buiten te staan en is openbaar toegankelijk. Net als het naastgelegen beachvolleybalveld. Iedereen kan hier gebruik van maken, wij reguleren het. Een volleybalnet, bal of doeltjes kunnen bij ons worden gehuurd. We hebben veel te bieden, we maken onze naam ‘Universum’ graag waar.”

Gratis sfeer proeven tijdens 24H Oost
Van zaterdag 23 maart 12.00 uur tot zondag 24 maart 12.00 uur laat stadsdeel Oost zijn pareltjes zien. Tijdens 24H Oost opent ook sportcentrum Universum zijn deuren. Er worden onder meer films vertoond in de spinningzaal. En wie geen zin heeft om te fietsen, kan in een zitzak gaan liggen. Ook staat er een speciale klim-clinic voor kinderen op het programma.

Meer informatie over Sportcentrum Universum of benieuwd naar het volledige programma tijdens 24H Oost? Kijk op www.usc.uva.nl.

Lees ook:
Rokjesdagloop in Science Park (08-02-2013)
Science Park: Het best bewaarde geheim van Amsterdam (25-05-2012)