Sport

Samenwerking met Ajax belangrijk succes voor AFC IJburg

Een derde kunstgrasveld komt er waarschijnlijk pas in het seizoen 2015–2016. En misschien duurt het zelfs nog langer. Ondertussen blijft de wachtlijst maar groeien. Voorzitter Fred Coesel luidt de noodklok. “We willen ons werk ook een keer afmaken.”

Pas vijf jaar oud, kerngezond, en met zevenhonderd leden nu al een van de grootste voetbalverenigingen van Amsterdam. En dan gaat de club ook nog eens samenwerken met Ajax. Je zou denken: het kan niet op voor AFC IJburg.

Toch maakt voorzitter Fred Coesel zich grote zorgen. Het uitblijven van een derde kunstgrasveld zorgt ervoor dat de club stagneert. “Al sinds onze oprichting kampen we met accommodatieproblemen,” vertelt hij. “We zijn al jaren een club in ontwikkeling, maar we willen ons werk ook een keer afmaken. Dat gaat op deze manier niet en dat is erg frustrerend.”

De eerste twee jaar van zijn bestaan speelde de voetbalclub zijn wedstrijden noodgedwongen bij buurman DRC in Durgerdam, maar sinds de zomer van 2010 beschikt AFC IJburg over een eigen complex in het Diemerpark. De twee velden worden op zaterdag optimaal benut door jeugdteams, van ’s morgens vroeg tot laat in de middag. AFC IJburg streeft naar seniorenelftallen door middel van doorstroming van jeugd.

Slepende procedures
Op de wachtlijst staan ondertussen ruim vijfhonderd aspirant-leden. Alleen al op 1 januari van dit jaar moest de club twintig geïnteresseerden teleurstellen. AFC IJburg laat jaarlijks tachtig mini’s instromen, de rest van de wachtenden is afhankelijk van opzeggingen en zal geduld moeten hebben. Coesel: “En dat terwijl we in Nederland de jeugd aan het sporten willen krijgen. Maar bij ons staan allerlei slepende procedures een lidmaatschap in de weg.”

Het kost de club veel energie om steeds aan mensen te moeten uitleggen waarom ze nog geen lid kunnen worden. “Die wachtlijst brengt ook een administratieve problematiek met zich mee. Ook onze betrokkenheid bij het hele traject van herinrichting kost veel tijd. Terwijl we ons graag op onze kerntaak willen richten: voetbal. Maar dat gaat lastig nu.”

De aanleg van een derde veld zou betekenen dat er parkeerplaatsen moeten komen. Dat hangt weer samen met de besluitvorming rondom de herindeling van het Diemerpark. Ondertussen loopt er ook nog een procedure die de vereniging Vrienden van het Diemerpark heeft aangespannen bij de Raad van State. De ‘Vrienden’ hebben bezwaar aangetekend tegen de komst van parkeerplaatsen in het park. Medio mei wordt een uitspraak verwacht.

Contract met Ajax
Op sportief gebied boekte AFC IJburg begin februari een belangrijk succes: er werd een samenwerkingsovereenkomst getekend met Ajax. “Een hoogtepunt in de historie van de club,” noemt Coesel de overeenkomst, die hij voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-FC Groningen ondertekende in de ArenA. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over doorstroming van talent en een ordelijk verloop van stages van jeugdspelers van AFC IJburg bij Ajax. “Voor ons is het prachtig dat we nu gelieerd zijn aan Ajax. Dat geeft een goede uitstraling naar onze leden toe.”

De overeenkomst werkt twee kanten op: Ajax zal als eerste getipt worden over exceptioneel talent bij AFC IJburg, terwijl AFC IJburg gebruik kan maken van de aanwezige kennis bij de kampioen van Nederland. “De precieze invulling is nog niet helemaal bekend. Maar grote kans dat er hier een keer een Ajax-trainer een training komt geven. Ook kunnen we altijd bij Ajax terecht met vragen. Het contract is beslist geen dode letter. Ajax heeft aangegeven actief met ons te willen meedenken.”

Clubhuis
Onlangs werden ook het nieuwe, tijdelijke clubhuis en het kleedkamergebouw van AFC IJburg in gebruik genomen. Tot voor kort deelde de vereniging de kantine – een sfeerloze container – met de hockeyclub. Met een beroep op de zogenaamde ‘eenderde regeling’ (1/3 eigen geld, 1/3 subsidie van de gemeente en 1/3 lening met garantstelling van de gemeente) kon de bouw eind vorig jaar beginnen. Met veel hulp van vrijwilligers werden de gebouwen en inrichting daarvan in twee maanden uit de grond gestampt.

Het is de bedoeling dat de club vijf jaar met het nieuwe onderkomen vooruit kan. Coesel: “Zo lang loopt de vergunning. Het klinkt onlogisch: nieuw en tijdelijk. Maar voor een nieuwe, definitieve kantine moet een half miljoen euro worden geïnvesteerd. En zoveel sparen kan pas als je genoeg leden hebt. En zo kom ik weer op het derde veld terug. Pas zodra daar duidelijkheid over is, kunnen we verder. We hebben nu nog steeds last van groeistuipen. Daar willen we een keer vanaf. Het wordt tijd dat AFC IJburg volwassen wordt.”

Lees hier meer verhalen over AFC IJburg.
En lees hier over het parkeerbesluit van de deelraad Oost.