Kleefde er in november nog vogelpoep aan iedere tegel en op iedere geparkeerde fiets onder de drie bomen waar duizenden halsbandparkieten hun kamp hadden opgeslagen, nu heerst er een serene rust in het Oosterpark. Bij de ingang van het OLVG ruikt het weer gewoon naar stad. De parkietenlucht, die nog het meeste weg had van dierentuin gekruist met kippenhok, is opgetrokken.
Het klinkt er ook weer doodnormaal Nederlands. Toen de kolonie er nog zat, leek de hoek van het Oosterpark net in het hart van de Indiase jungle te liggen in plaats van in het hart van de stad. Het oorverdovende geschreeuw van de halsbandparkieten dat boven de avondspits uitklonk, terwijl ze zich verdrongen op de takken van de oude platanen, is verstomd. Triomfantelijk zitten er nu dagelijks een stuk of twintig kauwen te vergaderen op de oude slaapplaats van de parkieten. Niks exotisch meer aan. Keurige kauwen, smetteloos voorkomen.
Dat kan je van de halsbandparkiet niet zeggen, hun imago is niet best. Amsterdammers zien ze vaak als lawaaiige vreemdelingen die de inheemse vogels het leven zuur maken. Ze zouden de nestplaatsen inpikken van spechten en andere vogels die in holen broeden. Alle pinda’s opvreten die liefdevol in de binnentuinen worden opgehangen, waardoor die arme mezen, mussen en merels het nakijken hebben. Ze worden ervan verdacht een bedreiging te worden voor de landbouw, een plaag te vormen zelfs.
Voor geen van bovenstaande redeneringen is overigens bewijs. De halsparkiet lijkt vooral het slachtoffer van xenofobie. Sovon Vogelonderzoek onderzocht de stijgende aantallen halsbandparkieten in 2008 voor het ministerie van Landbouw. De onderzoekers vonden niets dat wijst op schade door de parkieten. De soort blijft tot nu toe keurig in stedelijke omgeving. Er is geen overlast bij boeren. En ook andere vogelsoorten hebben geen last van de groene exoot.
Waar de vogels uit het Oosterpark nu uithangen is een mysterie. De geschatte tweeduizend OLVG-halsbandparkieten zijn kwijt. Al eerder ging er een discussie door vogelland over de oorzaak van de verplaatsing (er zijn wel meer parkietenparkeerplaatsen op drift). Waarom verkassen ze? Worden ze verstoord? De kenners weten het niet en ook de gemeente heeft er niks mee te maken, want er zijn geen middelen ingezet om de parkieten weg te krijgen.
Maar feit is dat het OLVG en het Oosterpark ze kwijt zijn. Vast tot opluchting van de dokters en patiënten van het ziekenhuis, die tot voor kort als ze even niet opletten, op een ondergepoept zadel naar huis gingen.
Door Rosanne Kropman
Lees ook:
Herinneringen aan een draaiknopautomaat (26-10-2012)
Top 30 Oost: Maatwerk voor jonge criminelen (19-11-2012)