Nieuws

Noord-Koreaan strijkt neer in Oost

Op de Middenweg vind je een klein stukje Noord-Korea. In een voornaam pand op de hoek met de Ringweg is sinds enkele maanden restaurant Haedanghwa gevestigd.

Twee dames in traditionele Noord-Koreaanse jurken zingenTulpen uit Amsterdam. Later komt ook de kraker Aan de Amsterdamse grachten voorbij. Ze hebben de teksten fonetisch uit hun hoofd geleerd, want ze spreken geen woord Nederlands. Het hoort bij de eetervaring bij Haedanghwa. Het restaurant werd afgelopen december geopend, na het vertrek van de all-you-can-eat Japanner uit het oude bankgebouw op de hoek.

Geen werkvergunning
De staf, bestaand uit negen Noord-Koreanen, was al langer in Nederland. De in Zuid-Korea geboren eigenaar John Kim woont sinds zijn vijfde in Nederland. Hij nam het hele team vorig jaar in dienst. De negen waren naar Nederland gekomen om in Osdorp in een Noord-Koreaans restaurant te werken, maar na zeven maanden werd het restaurant failliet verklaard. Het personeel zegt niet goed behandeld te zijn door de twee eigenaren. De twee mannen en zeven vrouwen kregen te weinig betaald, sliepen in stapelbedden boven het restaurant en hadden weinig bewegingsvrijheid.
Kim heeft geen goed woord over voor de gang van zaken in Osdorp. “Pas toen ze voor mij gingen werken merkten ze dat Nederlanders ook best aardig konden zijn.”

Noord-Koreanen in dienst nemen heeft nogal wat voeten in de aarde. Nog steeds hebben vijf van de negen stafleden hun werkvergunning niet rond. “Het UWV ligt dwars,” aldus Kim. “Dat we nu open zijn, komt door een voorlopige voorziening van de rechter.” En later: “Als je zaken doet met een sanctieland, vestig je automatisch de aandacht op je.”

Ruisende rokken
Een etentje bij Haedanghwa komt door al dat entertainment en de plotselinge nabijheid van zo’n mysterieus land meer in de richting van een attractie dan van een avondje relaxed tafelen, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van het eten. Er zijn drie menu’s, maar à la carte is ook mogelijk. De meeste hoofdgerechten worden geserveerd met kimchi (gefermenteerde groenten).

De bediening is een spektakel op zich. De vrouwen kunnen niet alleen zingen, ze kunnen ook dansen en pianospelen. In hun zacht ruisende, traditionele jurken glijden ze tussen de tafels door. Ze bewegen zich ongekend gracieus, ook dat moet onderdeel hebben uitgemaakt van de opleiding die ze in Noord-Korea en in China hebben genoten. Ze behandelen de klanten met een voor Nederland ongekende vriendelijkheid en beleefdheid.

Propaganda van de Grote Leider en zijn opvolger is helemaal afwezig in het restaurant (Kim: “het gaat hier om het eten”), maar het maakt wel nieuwsgierig. Is het restaurant een visitekaartje van het stalinistische regime in Noord-Korea? Waarschijnlijk wel. Want Haedanghwa is onderdeel van een restaurantketen met een hoofdkantoor in Pyongyang. De andere buitenlandse vestigingen zijn te vinden in China, zo meldt de staatsgestuurde Noord-Koreaanse website Naenara.

Hoe de betrekkingen precies zijn wordt ook na een gesprek met John Kim niet helemaal duidelijk, maar wie gaat eten bij Haedanghwa kan zich in ieder geval verheugen op een bijzondere avond.