Nieuws

Mogelijk grootste klimhal van Europa in silo’s

Sportklimmen, boulderen, zelfs ijswanden bedwingen in de winter – het kan straks allemaal als een van de drie silo’s op het Zeeburgereiland wordt omgebouwd tot een reusachtige klimhal. En nee, het is geen fantasie, de plannen verkeren in een vergevorderd stadium. Vóór de zomer wordt de knoop doorgehakt, dan weten we of de klimsilo er komt.

Hij was op zijn vijftiende al klimfanaat, en dat is hij nog steeds. Maar er is intussen, pakweg 27 jaar later, wel wat veranderd. Want Johan Cavé, oprichter van de klim- en bergsportorganisatie Mountain Network, is inmiddels eigenaar van vijf grote klimhallen in Nederland. De laatste, in Nieuw-West, opende vorig voorjaar zijn deuren.

Ook buiten de muren van de klimhal doet Cavé veel. Zo organiseert Mountain Network bergexpedities en andere outdoor-activiteiten. “Er is nu een groep onder begeleiding van ons aan het klimmen in Peru. We kiezen daarvoor begaanbare bergen voor mensen met een goede conditie, die bereid zijn hard te werken. Niet makkelijk, maar als je doorzet lukt het. Daarnaast hebben we ons buitensportcentrum in Dinant, in de Ardennen. We zetten daar wandeltochten uit, beheren een eigen mountainbikeparcours en we organiseren klim- en klettersteigcursussen, zowel groepsgewijs als individueel.”

“De klimsport in Nederland is booming, zeker in Amsterdam,” constateert Cavé. Het is dan ook geen toeval dat hij één van de drie silo’s op het Zeeburgereiland wil ombouwen tot de grootste klimhal van Europa. Cavé is niet verbaasd dat klimmen de laatste jaren zo populair is geworden. “Het is een communitysport. Je doet dingen samen, bouwt hechte vriendschappen op. Logisch, tijdens het klimmen moet je elkaar honderd procent kunnen vertrouwen. Dat schept een band.”

Juist vanwege dat sociale aspect organiseert Cavé al sinds jaar en dag bergklimactiviteiten voor diverse achterstandsgroepen. “Dat bevordert het zelfvertrouwen. Met stichting Pantar organiseren we bijvoorbeeld reïntegratietrajecten voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. En we bieden als opleidingscentrum voor de Nederlandse Klim en Bergsportvereniging (NKBV) stageplaatsen voor studenten van de opleiding Sport en Bewegen van de ROC’s. Ik hecht veel belang aan deze activiteiten. Ik vind dat mensen die succesvol zijn, de verplichting hebben iets voor anderen te betekenen. Dat proberen wij op deze manier waar te maken.”

World Cup Klimmen
De plannen voor de klimsilo op het Zeeburgereiland, die Mountain Network momenteel uitwerkt met projectontwikkelaars Blauwhoed en Amvest, zijn indrukwekkend. Cavé: “We willen Indoor drie klimhallen met 120 touwen en bouldercapaciteit en Outdoor nog eens een wand met 90 touwen. We zijn bezig met een hoogteparcours en een klim- en bergsportwinkel. Verder komt er horeca en een sportfysio- en revalidatiecentrum. Maar het belangrijkste is dat we laagdrempelig willen zijn.”

Gymles IJburg College
Met het IJburg College worden gesprekken gevoerd om mee te doen. Cavé: “Een punt van aandacht bij klimhallen is altijd dat de bezetting ’s avonds en in de weekenden honderd procent is, maar dat ze doordeweeks minder intensief worden gebruikt.”
“Vandaar dat we de samenwerking zoeken met het IJburg College,” legt Annemarie Noordermeer van Amvest uit. “Zij hebben straks achthonderd leerlingen op Zeeburgereiland. Het zou mooi zijn als zij hun gymlessen in de klimsilo geven, niet alleen om te klimmen uiteraard, maar juist ook voor de gewone sport- en spelonderdelen zoals de ringen, volleyballen, dansen noem maar op.” Harm Renders van Blauwhoed vult aan: “De klimsilo biedt tevens mogelijkheden tijdens de naschoolse uren, zeg maar tussen 15.00 en 19.00 uur. Partijen die naschoolse activiteiten organiseren, nodigen we van harte uit om met ons mee te doen.”

Ondertussen kijkt Cavé ernaar uit dat de World Cup Klimmen voor het eerst in Nederland kunnen plaatsvinden. “We hebben daar nu nog nergens de faciliteiten voor. Maar als de klimsilo er staat, kan het eindelijk ook in Nederland.”

Lees ook:
Woongemeenschap Nautilus – model Vrijburcht – bouwt op Zeeburgereiland (21-01-2013)
Crisis zet streep door Annie M.G. Schmidt Huis in silo’s (19-12-2012)
Bouw school en kinderdagverblijf Zeeburgereiland van start (14-12-2012)