Natuur

‘Milieuboeven’ vangen in Oost

Vissen zonder vergunning, illegaal afval lozen of de natuur vernielen: je kunt het beter niet doen waar Alex van der Velden bij is, want hij geeft je geheid een bon. de Brug ging een dagje mee ‘milieuboeven vangen’ in Amsterdam-Oost.

In zijn volledig groene outfit stapt Alex van der Velden bij de Valentijnkade in zijn auto. Aan zijn riem bungelen handboeien, een zakmes, zaklantaarn, wapenstok en pepperspray. Op het dashboard ligt een jagershoed met een zilveren konijnenspeldje erop.

Als jachtopziener en buitengewoon opsporingsambtenaar is Van der Velden in dienst bij de Amsterdamse Hengelsport Vereniging en zorgt hij voor naleving van de visserij-, flora- en faunawet. “Elke dag spoor ik wel strafbare feiten op en schrijf ik boetes uit,” vertelt hij. “Beroepsvissers die vissen stropen, aannemers die paddenpoelen dichtgooien ten gunste van de bouw, hengelaars die met meer dan twee hengels staan of met levend aas vissen.” Stroperij van wild komt de jachtopziener rondom Amsterdam nauwelijks tegen, alleen soms een fazant in een klem.

In de bosjes
De jachtopziener patrouilleert in Amsterdam-Amstelland, Muiden, Abcoude en de Wieringermeer. “Met 25 jaar ervaring weet ik inmiddels waar ik in een bepaald seizoen en bij een bepaald weertype moet zijn om iets op te sporen.” Vaste werktijden heeft hij niet. Soms moet Van der Velden ’s avonds plotseling op pad als hij een tip krijgt. “Dan ga ik meestal in burger in de struiken liggen om te posten en de dader op heterdaad te betrappen.”

Van der Velden rijdt met zijn auto over het fietspad het Flevopark in. “Ik heb een ministeriële ontheffing waardoor ik bijna overal mag rijden,” vertelt hij. We passeren wandelaars, hondenuitlaters en joggers. In elke hoek gluurt Van der Velden vanuit de auto. Alle voorbijgangers zijn potentiële daders. Wat doet die man daar in de bosjes? O, urineren.

Gele tractor
Verderop, bij Science Park, op een braakliggend terrein naast een vijver, stopt Van der Velden de auto. Hij pakt zijn verrekijker van het dashboard en tuurt in de verte. “Laten we daar maar even gaan kijken,” zegt hij. Aan de overkant van de vijver staat een gele tractor met watertanker. “Soms pompen boeren water voor eigen gebruik uit zo’n vijver, maar het gebeurt ook wel dat ze er juist rotzooi in lozen,” legt hij uit.

We moeten een stuk omrijden. Weer naderen we een verlaten terrein. Plotseling ligt het gras voor ons bezaaid met troep: een spoor van halve poppen, stoelen, tapijten en een winkelwagen vol afval loopt naar het water toe. Van der Velden stapt uit, kijkt of hij contactgegevens kan vinden en maakt foto’s. “Dit is een gebied waar weinig opsporingsambtenaren komen. Mensen denken hier hun zooi te kunnen lozen. Wie dit gedaan heeft kan ik helaas niet meer achterhalen.” Even verderop zien we de gele tractor net om de hoek verdwijnen naar de plek waar wij eerder stonden.

Boete
We draaien de Westelijke Merwerdekanaaldijk op. Een man met grijze lokken en in zijn handen een werphengel en visnet komt ons glimlachend vanaf de dijk tegemoet. Van der Velden stapt uit en vraagt zijn visvergunning. Fout, de man heeft een vergunning voor Hoorn. Hij verweert zich met verheven stem. Als hij binnen een week geen vergunning voor Amsterdam aanvraagt, krijgt hij alsnog een boete van 120 euro.

We rijden verder en komen op de Nesciobrug. Halverwege houdt een fietser ons aan: “Je mag hier niet rijden, toch?” vraagt hij verbaasd door het raam. “Ik wel,” antwoordt de chauffeur. Midden op de brug maakt hij een stop om met zijn verrekijker de oever af te speuren naar vissers. Geen hengel te zien. In het Diemerpark is ook alles rustig. Op IJburg treft Van der Velden geregeld beroepsvissers die met een vergunning voor het IJsselmeer illegaal op IJburg vissen.

Te laat
Naast de snelweg A10 bij Diemen blijkt een stuk sloot dichtgegooid waarvan de aannemer had beloofd dat het open zou blijven om afgevist te worden. Te laat. De vissen zijn bedolven onder tonnen zand. Van der Velden maakt een proces-verbaal op. “In dit soort water zitten ook beschermde soorten, zoals de kleine modderkruiper.”

Vandaag zijn er flink veel bonnen uitgeschreven. Het is tijd om te gaan. “Op weg naar huis kom ik natuurlijk altijd de spannendste dingen tegen,” grapt Van der Velden. “Maar ik stop altijd.”

Het meldnummer: 06-55854913.

Lees ook:
IJsvogels strijken neer in Zuidelijke IJmeerkust (25-09-2012)
Vleermuizen in het Diemerpark: ‘Als we ze konden horen zouden we stokdoof zijn’ (21-09-2012)
Op pad met de stadsecoloog: ‘Pure wildernis in de stad’ (03-08-2012)