Natuur

IJsvogels strijken neer in Zuidelijke IJmeerkust

Langs de Zuidelijke IJmeerkust, een van de laatst afgeronde natuurprojecten bij IJburg, tussen Muiden en IJburg, zijn ijsvogels gesignaleerd. Dat is goed nieuws, want de vorstperiode in 2012 hebben maar weinig ijsvogels overleefd.

Door de pijp van de Nuon-centrale, die daar vlakbij de baai warm water het IJmeer in laat stromen – en waar zich daardoor geen ijs vorm bij vorst – kan dit gebied weleens een herstellingsoord voor de ijsvogels worden. Dat denken de stadsecologen. Zij adviseren dan wel op veel plekken overhangende boompjes aan de oever, zodat de vogel makkelijk kan vissen.

Met het project Zuidelijke IJmeerkust is geprobeerd een goed leefgebied voor de ijsvogel te creëren. Dat lijkt nu gelukt te zijn.

De Europese ijsvogel, de enige soort die in Nederland voorkomt, is een kleine kleurrijke vogel. Hij leeft vooral bij zoet water, met ruimschoots vis, beplanting en een steile wand of boomkluit om een nest in te graven. Hij eet vooral vis, en heel soms een insect of kleine kikker. Als er ijs ligt dus, komt de ijsvogel niet aan zijn eten.

Lees ook:
Natuurprojecten bij IJburg afgerond, natuureiland overgedragen aan stadsdeel Oost (30-08-2012)