Nieuws

Medezeggenschapsraad zegt vertrouwen op in bestuur As-Siddieq, gemeente bemiddelt

Nadat de onderwijsinspectie meermaals vaststelde dat de voortdurende machtsstrijd tussen bestuursleden van de drie As-Siddieq-scholen de kwaliteit van het onderwijs bedreigt, nam minister van onderwijs Mariëlle Paul begin dit jaar forse financiële maatregelen. De medezeggenschapsraad van Al Maes, de grootste As-Siddieqschool, verzoekt het bestuur met klem te voldoen aan de door minister Paul gestelde eisen.

Het Ministerie van Onderwijs kondigde de sancties tegen As-Siddieq, waar de islamitische basisschool Al Jawhara op het Sumatraplantsoen onderdeel van is, anderhalf jaar geleden al aan. Omdat het bestuur bezwaar maakte nam voormalig minister Dennis Wiersma toen nog geen besluit, wél eiste hij het vertrek van de leiding. De door Paul opgelegde sancties gelden zolang het bestuur en de directeur niet zijn vervangen. Tot 1 maart is het budget van de As-Saddieq-scholen met 60 procent verminderd, daarna wordt dat 80 procent. Als 1 juni niet drie nieuwe bestuursleden en een directeur zijn aangesteld stopt de financiering helemaal. Waarschijnlijk valt dan het doek voor de scholen. Komende twee maanden heeft As-Siddieq nog genoeg in kas om het personeel te betalen.

In een brandbrief waar Het Parool vorige week woensdag uit citeerde, hoopt de medezeggenschapsraad van Al Maes dat deze maand nog een nieuw bestuur wordt benoemd. Ze zijn van mening dat de huidige bestuursleden en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van de drie As-Siddieq-scholen niet in staat blijken de scholen goed te leiden en pleiten voor deëscalatie. De drie voorgedragen nieuwe bestuursleden kunnen aan het werk zodra de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad instemt met hun aantreden, maar juist in die groep is verdeeldheid die besluitvorming tegenhoudt.

Het geschil tussen bestuurders bij As-Siddieq begon na het ontslag van de directeur-bestuurder zomer 2020. Door onenigheid over het (her)benoemen van leden en de toenmalig directeur-bestuurder ontstonden twee kampen die beide beweren de enige rechtmatige bestuurders te zijn. De crisis leidde tot beschuldigingen, intimidaties, schorsingen, onduidelijkheid voor de staf en schooldirecteuren en een rechtszaak. Overigens was daarvoor al sprake van misstanden en gebrekkig onderwijs. In 2009 zegde toenmalig wethouder Lodewijk Asscher (onderwijs) het vertrouwen in het bestuur op. De school zou onvoldoende aan integratie doen en andere culturen niet dulden. Volgens ex-medewerkers wordt op de scholen een angstcultuur in stand gehouden. Ze waarschuwden dat het bestuur van As-Saddieq er alles aan zal doen om de connectie met de Tawheedmoskee te behouden. Deze moskee staat bekend om radicale standpunten en bezoekers. Toen zomer 2018 een oude foto van jihadisten en ronselaars in de Tawheedmoskee in de openbaarheid verscheen, wilde een Kamermeerderheid ingrijpen. Volgens het nieuwste rapport van de onderwijsinspectie is er geen belangenverstrengeling meer met de Tawheedmoskee.

Op 17 januari is tijdens een rechtszaak tussen het bestuur en de ondernemingsraad geprobeerd in kaart te brengen wie al dan niet op rechtsgeldige wijze voor welke positie is verkozen, wat door alle chaos moeilijk blijkt vast te stellen. Ook is de gemeente gevraagd mediator te zijn. Doel is alle strijdende partijen op een lijn te krijgen. Aanvankelijk zou het ministerie van Onderwijs dit op zich nemen, maar door de maatregelen van Paul is als waarborg voor onpartijdigheid deze taak doorgeschoven. Vraag is hoe succesvol de bemiddeling wordt. Een paar bestuursleden weigeren met elkaar in gesprek te gaan en sommige medezeggenschapsraadsleden zijn angstig geworden na intimidaties. Medio maart doen de rechters van de Ondernemingskamer uitspraak.