Nieuws

Markt Reuring definitief van start op 23 mei

De nieuwe zaterdagmarkt Reuring aan de haven van IJburg gaat op 23 mei van start. De bestuurscommissie Oost keurde de aanvraag goed, ondanks een ingediende zienswijze van het verderop gelegen winkelcentrum. Initiatiefneemster Antoinette Poortvliet: ‘Het is zó duidelijk dat de bewoners dit willen.’

Kuukse karretjes op wielen – erop prijkt reuringmarkt.nl –kun je straks bij elke kraam kopen voor €6,50. “Handig, voor de aankopen.” Ludieke acties verzinnen kun je aan Poortvliet wel overlaten. Door de wol geverfd, onder meer door de organisatie van het Gay Pride-evenement in de Reguliersdwarsstraat, is ze voornemens de markt wekelijks als evenement onder de aandacht te brengen. Het moet een markt 2.0 worden, want markten hebben het zwaar, behalve de bijzondere. “Reuring wordt zo’n bijzondere markt.”

De kern wordt gevormd door tien ijzersterke kramen met eten en drinken, ‘goeie spullen’. Onder meer noten, kaas, kip, groente, fruit, bloemen, tapas en brood. Wekelijks aangevuld met bijzondere artikelen, zoals op de eerste dag bijvoorbeeld bolderkarren, de beste die er zijn. Maar je vindt op Reuring ook onder meer dameskleding, accessoires en tassen (Label 88).

Poortvliet legt de lat hoog. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de kooplieden, stuk voor stuk ondernemers die hun sporen hebben verdiend en die ook niet terugdeinzen straks als het winter is en -5 graden. “De kwaliteitseisen liggen hoog. Ik wil dat de mensen begroet worden, dat ze kunnen proeven. Het moet een feest zijn om hier te komen.”

Ook zal er elke week iets voor kinderen te doen zijn. Daarin wordt samengewerkt met kinderopvangorganisatie Unikidz. Zij zorgen bijvoorbeeld voor een poppenkast, knutselen of workshops. Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen op de markt de kans een ambacht te leren (zie kader).

Poortvliet haalt een uitspraak aan van Charles van Renesse, voormalig directeur van Amsterdam Partners. Hij verwoordt het precies zoals ze het bedoelt: “Een goed uitgevoerde wekelijkse warenmarkt aan de haven kan IJburg als gebied écht op de kaart zetten als aantrekkelijke plek om te wonen en te bezoeken. Voor zowel de bewoners als voor omwonenden is zo’n markt op deze locatie een enorme aanwinst.”

Poortvliet: “Het is zó zichtbaar dat mensen deze markt willen. Een goede markt is een verrijking. Ik geloof heel erg in verbindende factor van een markt in een wijk.”

Zaterdagmarkt Reuring start op 23 mei aan de haven. Wekelijks van 9.00–16.00 uur, in eerste instantie voor een periode van zes maanden. Info www.reuringmarkt.nl.

Opleidingsplekken voor jongeren
Poortvliet diende de vergunningsaanvraag in samen met Stichting InnoCom. Via een innovatief sociaal programma leidt deze organisatie onder meer jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt op, bijvoorbeeld tot ambulant handelaar. Ze zullen op de markt meelopen met standhouders en hosting verzorgen. Ook in de horeca rondom de markt kunnen jongeren ingezet worden. Een anderen dag in de week werken ze aan training en motivatie. Om zo uiteindelijk te komen tot een baan, stage of opleiding.

Lees ook:
Weer een zaterdagmarkt op IJburg? Het begint erop te lijken (03-03-2015)
Rechter zet streep door markt, stadsdeel slaat de plank mis (22-08-2013)
Markt op IJburg 15 september van start (13-09-2012)
Winkeliers zien grote markt niet zitten (26-07-2012)