Nieuws

Rechter zet streep door markt, stadsdeel slaat de plank mis

Het doek is gevallen voor de weekmarkt op IJburg. De winkeliers in de wijk halen opgelucht adem. De exploitant is boos, veel bewoners teleurgesteld.

Niet voor niets moest de markt er per direct mee stoppen. De verleende vergunning had wettelijk geen bestaansrecht. Het stadsdeel besloot in september 2012 dan wel om voor een proefperiode van twee jaar een uitgezonderde warenmarkt in te stellen. Maar, zo oordeelde de rechter, hiertoe is ze niet bevoegd. De markt op IJburg onderscheidt zich niet van andere dag- en weekmarkten in Amsterdam, dus van een bijzondere markt is in dit geval geen sprake.

Iedere zaterdag zag Pien Thate, eigenaar van biologische verszaak Biolicious, mensen met tassen vol groente, fruit en kaas het Joris Ivensplein verlaten. Ze sloegen flink in, voor de hele week weer klaar. De spullen kwamen onder andere van de grote groentekraam die er iedere zaterdag met een breed assortiment aan verse groenten en fruit kwam staan.

Thate – maar ook negen andere winkeliers van onder meer de Pampuslaan, de IJburglaan en Steigereiland die met haar de zaak aanspanden – is dan ook opgelucht dat de rechter eind juli een eind maakte aan de onrechtmatige situatie. “Wij hebben eindeloos geprobeerd te onderhandelen met het stadsdeel en de exploitant, maar helaas hadden beide partijen geen interesse om tot een oplossing te komen.”

“Als de markt er in deze hoedanigheid was gebleven, had dat ongetwijfeld tot consequenties geleid,” vertelt Thate aan de telefoon. Dan was er een situatie ontstaan waarbij de markt het gros van de omzet van ondernemers met versproducten op IJburg wegpakte op zaterdag. Dat is de dag dat je het geld moet verdienen.” En dan heeft Thate het nog niet eens over de kosten van het runnen van een winkel. De huur is al pittig genoeg, ook zonder concurrerende markt voor de deur.
Thate neemt de exploitant van de markt, The Rock Group, weinig kwalijk. Dat zijn volgens haar ook ondernemers die gewoon hun geld moeten verdienen. Dat het stadsdeel niets heeft gedaan om de rechten van de belanghebbenden te borgen, dat steekt vooral. “Je zou juist verwachten dat ondernemers die het risico durven te nemen zich te vestigen in zo’n nieuwe wijk gesteund worden.”

In een reactie laat het stadsdeel weten dat er ook ondernemers zijn die blij waren met de markt. Het zou juist mensen naar IJburg toe trekken. “Dat was ons doel van de markt; IJburg meer op de kaart zetten en meer winkelend publiek naar IJburg trekken,” aldus een woordvoerder.

Per mail laat The Rock Group, de uitbater van de markt, weten teleurgesteld zijn over de uitspraak van de rechter. Het bedrijf hoopt dat de markt snel weer open kan. De marktexploitant verwijt de ondernemers op IJburg een gebrek aan ondernemerschap. Van concurrentie zou geen sprake zijn. The Rock Group vindt bovendien dat de bewoners van IJburg in de zaak niet gehoord zijn.

Hoe het nu verder gaat is nog onduidelijk. Het stadsdeel, waar ondernemers en marktexploitant van afhankelijk zijn, neemt nog even de tijd voor het een beslissing. Inmiddels is er een enquête uitgezet om erachter te komen wat de IJburgers nu zelf het liefst willen. Pas daarna wordt besloten wat er met een eventuele nieuwe markt zou moeten.

Ondertussen nemen de ondernemers op IJburg daar alvast een voorschotje op. Zaterdag 31 augustus organiseren zij hun eigen markt, met boeken, kunst en brocante, op eigen kramen. “Dat brengt cohesie in de buurt. Het moet een gezellige samenkomst zijn,” vindt Thate.

Lees ook:
Markt op IJburg 15 september van start (13-09-2012)
Winkeliers zien grote markt niet zitten (26-07-2012)