Kunstenaar en voormalig reclameman Jesse Limmen organiseert van 24 augustus tot en met 16 september voor de tweede keer het Magneetfestival. Op dit festival op de zandvlakte Oostpunt, Zeeburgereiland, is de bezoeker artiest onder het motto: No spectators, only participators.
Het Magneetfestival is ontstaan vanuit het concept van de Magneetbar – vijf jaar lang een groot succes op festival Lowlands. Je zou de naam Magneetbar bedacht hebben, omdat je zoveel vrouwen naar je geïmproviseerde bar wist te lokken?
“In de zomer van 2005 was ik met een vriend met een tweedehands caravan naar Ruigoord gegaan. Ik had op festival Burning Man gezien dat het behoorlijk bijdraagt aan de sfeer als je mensen iets gezelligs laat doen. Op een avond bedachten we dat mensen in de caravan een gratis drankje konden krijgen als ze iets zouden doen: een gedichtje voordragen, een liedje zingen, een tekening maken in ons gastenboek. Daar kwamen vooral veel vrouwen op af en een stuk minder mannen. Toen bedachten we het concept van de Hooters Magneetbar, zo heette het toen nog.”
Tussen 2005 en 2009 stond je met de Magneetbar op Lowlands. Waarom wilde je graag een eigen festival rondom het concept van de Magneetbar beginnen?
“De Magneetbar begon als een experimenteel concept. Zoals het op Lowlands werd uitgevoerd was het eigenlijk niet meer zoals wij [Limmen en zijn creatieve staf, red.] het wilden. De Magneetbar was uit z’n jasje gegroeid. Als een concept werkt, is de lol er vanaf. Dan is het tijd voor iets nieuws.”
Maar de eerste editie die in 2010 zou plaatsvinden in Wijk aan Zee in strandtent Timboektoe werd afgelast. Je ging bijna failliet. Waar haalde je het doorzettingsvermogen vandaan om in 2011 toch een festival uit de grond te stampen?
“Het was verschrikkelijk. Heel veel mensen hadden vertrouwen in mij getoond en hadden geïnvesteerd in het idee. Er waren veel kaarten verkocht en toen, op het laatste moment, adviseerde de burgemeester mij om het festival te cancellen. Er was onvoldoende politie beschikbaar. Hij verwachtte een soort Woodstock. Ik heb zijn advies opgevolgd. Een voorbereiding van een jaar – zo door de plee gespoeld.”
Hoeveel geld het hem gekost heeft wil hij niet zeggen. “Laten we zeggen: meer dan een jaarsalaris. In de winter heb ik toen lang nagedacht: hoe nu verder? Ik dacht: als je aan iets begint, moet je het ook afmaken. Dus ging ik weer rondbellen. Verschillende opties heb ik afgewezen. Totdat we vorig jaar van stadsdeel Oost dit terrein aangeboden kregen, in samenwerking met nachtburgemeester dj Isis. Dit is perfect!”
Ben je nog steeds bang dat het misgaat?
“Best wel. Ik wil de mensen die met mij in zee zijn gegaan niet teleurstellen.”
Waarom staat participatie zo hoog in het vaandel bij het Magneetfestival?
“Ik geloof in een nieuwe economie. Voor iets, hoort iets. Maar de verhouding tussen die twee ligt aan de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Ik wil dat mensen samenwerken. Mensen die een bijdrage leveren aan het festival krijgen geen geld, maar consumpties en ze kunnen gratis op het terrein overnachten. Het liefst zou ik morgen het geld eruit gooien.”
Zou je de sfeer van het festival omschrijven als ‘hippieachtig’?
“Je zou kunnen zeggen dat het festival hippie-minded is, maar dan wel hippie 3.0. Als je vrijheid wilt beleven kun je ook op Nike-schoentjes rondlopen en toch op een verantwoorde manier naar de wereld kijken. Het festival heeft gewoon een heel ander karakter dan andere festivals. Overal gebeurt wat. Mensen hebben veel meer één op één contact. De optredens zijn kleinschaliger. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een smid die op het terrein aan het werk was. Bezoekers konden kijken en vragen aan hem stellen. Je weet van tevoren niet wat je tegenkomt. Het is avontuurlijker.”
En duurzaam…
“We zijn dat begrip allang voorbij. Wij hebben als motto ‘leave no trace’. Iedereen ruimt z’n eigen troep op. Verder is er alleen biologisch eten te krijgen op het festival.”
Via crowdsourcing (het publiek stemt) op Facebook kunnen artiesten proberen een plek in het programma te bemachtigen. Moet je dat soort keuzes wel aan het publiek overlaten?
Hij grinnikt. “De kwaliteit is heel wisselend. Maar als een onderdeel je niet aanstaat, dan loop je maar een rondje om.”
Heb je de surpise-acts van bekende artiesten nodig om publiek te trekken?
“Vorig jaar trad Ellen ten Damme op en dit jaar staan er weer wat bekende suprise-acts op het programma. Ik denk dat die optredens wel nodig zijn, ja. Mensen willen toch altijd iets extra’s.”
Is het Magneetfestival nog steeds zo’n vrouwenmagneet?
“Niet in het bijzonder. We willen iedereen aanspreken. Het programma bepaalt grotendeels de doelgroepen: iedere dag is in een ander sausje gegoten: er is een dag die in het teken staat van dance, jazz, kindertheater, noem maar op.”
Je houdt wel van een verkleedfeestje. Wat vind je van de jas?
“Ik vind ’m een beetje donker. Als-ie van mij was, zou ik de rug misschien beschilderen. Toen ik hem aanhad, voelde ik me net Superman.”
Paspoort
Naam: Jesse Limmen
Beroep: kunstenaar, reclameman, oprichter en organisator Magneetfestival
Geboren: 12 mei 1974 te Schagen
Bekend van: diverse reclameconcepten en ontwerpen, Magneetbar, Magneetfestival
Kijk op: www.magneetfestival.nl
Lees ook, onder anderen, Ruben van der Meer, Jabik de Vries en Lebbis In de Jas.