Nieuws

Proef met parkeren: ‘Het is wel ver’

De garage onder winkelcentrum IJburg wordt getest als mogelijke parkeerlocatie voor bezoekers van Sportpark IJburg. Vijf andere parkeerplekopties werden al eerder in het herinrichtingsplan Diemerpark van stadsdeel Oost opgenomen. Niets staat nog vast.

De aanleg van twee extra kunstgrasvelden voor de hockey- en voetbalclub is in volle gang. Hiermee loopt het stadsdeel vooruit op de definitieve herinrichting van het Diemerpark fase twee. Deze omvat onder meer de uitbreiding van het sportpark met nog twee extra velden, het verbeteren van de saneringsconstructie én de aanleg van parkeergelegenheid.

De notitie is in 2011 besproken in de commissievergadering Openbare Ruimte en Financiën van stadsdeel Oost. Hoe kan het park uitgebreid worden met extra velden voor hockey en voetbal, en op welke plekken nabij het sportpark is er ruimte voor parkeerplaatsen?

Voor parkeerplekken werden in eerste instantie vijf mogelijkheden in de notitie opgenomen: twee locaties langs het Dick Hilleniuspad, twee bij het Amsterdam-Rijnkanaal (in de buurt van de jachthavens) en een in de Oeverzeggestraat op IJburg.

Op aandringen van Meerbelangen en GroenLinks werd op het laatste moment ook de parkeergarage onder winkelcentrum IJburg als optie meegenomen. Om de haalbaarheid hiervan te toetsen, loopt op dit moment een proef. Bezoekers worden sinds 15 september acht weken lang met tekstborden en pijlen vanaf de IJburglaan naar de parkeergarage van het winkelcentrum geleid. De eerste vier weekends van de proeftijd stonden er aan het begin van de Oeverzeggestraat verkeersregelaars die bezoekers naar de parkeergarage verwezen. De laatste weken wijzen alleen borden de weg. In de Oeverzeggestraat geldt een stop- en parkeerverbod.

De resultaten van de proef worden in het onderzoek meegenomen. Begin 2013 wordt de startnotitie Diemerpark fase 2 behandeld in de stadsdeelraad. Komend voorjaar wordt waarschijnlijk een besluit genomen en kan de daadwerkelijke herinrichting van start gaan.

Maar wat vinden die bezoekers? Op 6 oktober, een regenachtige zaterdagochtend, ging de Brug de straat op.

Rijmoeder Claudia komt net aangelopen met een clubje meiden uit de F2 van HVM uit Mijdrecht. Teams komen uit de hele regio, dus de auto is een must. “Ik snap het wel, en ook dat de bewoners het vervelend vinden. Maar het is wel heel erg ver lopen. Zo ver heb ik het nog nooit meegemaakt. Vooral omdat je zoveel spullen bij je hebt.

Aan de andere kant van het park komt Michael met vier kinderen vanaf de brug aangelopen. “Ik kom uit Almere,” zegt hij. “Mijn zoon zit in de E20 van AS’80. We waren hier al vroeg en liepen door de regen. Normaal zie ik daar niet zo tegenop, maar dit is echt ver. Ik sta er alleen voor, moet ook mijn kleine kinderen meenemen.” Hij zucht. “En nu de auto ophalen, parkeergeld betalen. Ik hou er rekening mee dat het schandalig duur zal zijn.”

Wim uit het Oostelijk Havengebied wacht zijn hockeyende dochter (E6) aan het eind van Oeverzeggestraat op. “Dit is gewoon jammer. Vroeger stonden die auto’s hier in de straat, zo dat passerende auto’s en fietsers er gewoon langs konden. Hier had rekening mee gehouden moeten worden. Handhaven vind ik zinloos.”

Uit de Zwanebloemlaan komt Raoul, zweet op z’n neus, om zijn zoontje naar voetbal te brengen. “Weet je wat het is,” zegt hij, “je houdt er geen rekening mee. We komen nu een kwartier te laat.”

Lees ook: 
Proef gestart: Bezoekers sportvelden parkeren onder winkelcentrum (14-09-2012)
De raadsvergadering: Meer velden, en ergens ook parkeerplaatsen (19-01-2012)
Extra sportvelden in Diemerpark (22-06-2011)

 

6 Reacties

  1. Ronduit kansloos proefballonnetje dit. Gewoon omdat een paar ‘groene’ figuren zich druk maken om de milieuwaarde van een grasveld die boven op een gifbelt ligt. Ik schaam me voor IJburg.

  2. Helemaal eens met Erik van Nieuwburg. Alsof er mét parkeerplaatsen nabij het Sportpark niet meer rustig gerecreëerd kan worden in de resterende ruim 80 (!) hectare van het Diemerpark. 500 bezoekende kinderen per weekend door weer en wind ruim twee kilometer laten wandelen, met als bonus een vette parkeerrekening voor de chaufferende begeleidende ouder. Nee, dat komt wel goed met sport op IJburg…. Hopelijk ziet de deelraad in dat dit, door Hou Diemerpark Groen afgedwongen ‘experiment’, nergens toe leidt.
    Gelukkig valt er een petitie te tekenen via http://petities.nl/petitie/parkeren-bij-sportpark-ijburg

  3. kansloze proefballon geïnitieerd door een kleine club milieu activisten. park is groot genoeg. je schaamt je voor ijburg. ben ervaringsdeskundige met kids op hockey en bezoekers die te laat komen omdat ze zo ver moeten lopen. daar gaat je wedstrijdje.. als het stadsdeel een sportcomplex “belooft” voor ijburgse bewoners dan horen daar de gebruikelijke voorzieningen bij; kantine, kleedkamers en parkeergelegenheid. schandalig dat daar überhaupt over gediscussieerd moet worden.

  4. Ben ontzettend blij dat deze proef wordt genomen aangezien we in 2012 in een economische crisis zitten en er een nieuwe werkelijkheid is ontstaan. Hiermee bedoel ik; waarom onnodig geld uitgeven als er nog enorm veel parkeercapaciteit beschikbaar is? Bovendien is het een goede warming up om slechts 5 minuten te lopen naar de sportvelden. We zijn overigens ontzettend blij met de ondertekende petitie vele ondersteunen ons initiatief waarvoor dank. Sluit u aan en onderteken de petitie http://petities.nl/petitie/hou-diemerpark-groen

  5. Jammer overigens dat de tegenstanders niet zijn geïnterviewd zo krijg je een eenzijdig beeld maar ja dat gebeurt wel vaker als het om besluitvorming gaat binnen de politiek. Indien de gemeente en de clubs zich niet aan de provinciale verordening houdt dan schuwen wij juridische stappen niet.

  6. Natuurlijk zijn alleen de gastspelers geinterviewd, want IJburgers komen op de fiets. En natuurlijk vinden ze het ver lopen. Maar hoe vaak moeten gastspelers naar IJburg komen? Eén, hooguit twee keer per jaar. En ben je eenmaal een keer op IJburg geweest, dan weet je dat je iets eerder van huis moet gaan. Parkeergelegenheid bij een sportcomplex is noodzaak, maar op IJburg legt men een park aan zonder parkeerplaatsen. Dom! Moet het park dan nog verder worden omgeharkt? Of moeten omwonenden dan maar twee dagen met auto’s voor hun deur worden geconfronteerd? Die proberen te keren terwijl je niet kunt keren? Die voor de ingang van de parkeergarage staan? Die zelfs op de oprit parkeren? Die denken nog een plaatsje te kunnen vinden in die lange rij geparkeerde auto’s, zodat de bewoners niet weg kunnen rijden? En als er parkeerplaatsen komen in het park, dan blijft het chaos. Hoe beperkt je het verkeer tot het weekend? De Oeverzeggestraat staat als fietspad in het bestemmingsplan. Wat blijft daar nog van over?
    Jammer vind ik het ook dat zo zonder enig respect over anderen, die zich actief inzetten, wordt gesproken. Ik hoop dat er een voor ieder acceptabele oplossing wordt gevonden. Want wie is er nu niet voor sport op IJburg!

Comments are closed.