Nieuws

‘Festivals in Oost moeten huur betalen’

De festivals in de parken in Amsterdam-Oost moeten huur betalen. Dat vindt de bestuurscommissie van Oost, schrijft voorzitter Ivar Manuel in een brief aan de burgemeester. Het geld dat wordt verdiend, gaat naar het park waar het festival of evenement plaatsvindt.

Geluidsoverlast, je eigen park afgesloten en (angst voor) schade. De afgelopen jaren zorgden de festivals in Amsterdam-Oost voor de nodige ophef. Door huur te vragen en dat geld terug te laten vloeien naar het park lijkt het stadsdeel de klagers tegemoet te willen komen.

Het voorstel om huur te vragen stuitte op bezwaar van de VVD tijdens de evaluatie van het evenementenbeleid. De liberalen vinden dat huur te veel weg heeft van verkapte belasting. Alleen grote, commerciële evenementen zullen in het voorstel huur moeten betalen.

Er is meer kritiek. Iedereen die in 2016 een festival in Oost wil organiseren moet zich voor 1 december 2015 melden, ook al is onduidelijk waar het evenement plaatsvindt. Dit leidde tot vragen in de bestuurscommissie.

Het hiphopfestival Appelsap zal waarschijnlijk opnieuw in het Flevopark worden gehouden. Waar de andere evenementen komen, moet nog blijken. Het stadsdeel wil spreiden, maar niet alle parken zijn beschikbaar. Door nieuwe aanplant valt het Oosterpark komend voorjaar af. Op de Kop van Java-eiland wordt een hotel gebouwd, waardoor ook die locatie vervalt.

Een groot aantal partijen vindt het evaluatierapport ondermaats. Groepen met bezwaren komen te weinig aan het woord. Ook hebben weinig mensen op de enquête gereageerd.

Door Pieter-Bas van Wiechen

Lees ook:
‘Appelsap kan wéér in het Flevopark’ (25-08-2015)
Ieder park heeft zijn eigen vrienden, festivals zijn nergens welkom (17-12-2014)