Zondag 22 juni is op feestelijke wijze De Boerderij op IJburg geopend. Op Rieteiland Oost is een schuur verrezen die het middelpunt vormt van allerlei sport- en natuuractiviteiten, ponylessen en een moestuin. Ook werd deze middag de ‘Verborgen dierenroute’ langs de waterputten in het Diemerpark gelanceerd en het pilotproject van Ring-Ring afgesloten.
Vlak voor de officiële opening poot iemand met een T-shirt met ‘crew’ aan nog snel een laatste lavendelplantje bij de entree. Een kwartier voor aanvang heerst er al een gezellige drukte rondom De Boerderij. Op een tafel staan bekertjes zelfgemaakte vlierbloesemsap van bomen uit het Diemerpark, kinderen verdringen zich bij het hek van een paddock waarin twee pony’s staan, er wordt geschminkt, kinderen melken een houten koe (waar sinaasappelsap uit komt) en lokale pers loopt rond met camera’s en opschrijfboekjes.
“Vijf jaar geleden was dit één groot kaal veld,” vertelt initiatiefnemer Robert Borghuis door de microfoon. “Dominee Rob Visser vond dat er een kinderboerderij moest komen op IJburg. Een echte kinderboerderij is het niet geworden, dat kon niet vanwege het bestemmingsplan, maar paarden mochten er wel komen. De Boerderij is een club voor sport en spel in de natuur.”
De schuur komt uit Osdorp, waar hij dienstdeed als kinderboerderij. “Ik hoorde dat ze hem wilden weggooien,” vertelt Borghuis, “en heb voorgesteld hem zorgvuldig af te breken, op te slaan en er een nieuwe plek voor te zoeken.” De Boerderij mag blijven staan tot 1 juni 2016.
Voltige en manen vlechten
Bij de Boerderij komen vier pony’s te staan. Kinderen vanaf vijf jaar, de zogeheten Ponymaatjes, gaan daar lessen mee volgen. Grijsbruine pony Nanet staat er al en wordt door tientallen kinderen geaaid en op de foto gezet.
“Ik heb gisteren nog twee andere pony’s opgehaald bij de dierenbescherming,” vertelt Zita Pels (28) die de Ponymaatjes gaat leiden. “Die gaan eerst nog een tijdje naar een vakantieverblijf en zijn dan helemaal klaar voor hun komst naar IJburg.” De Ponymaatjes zullen de pony’s verzorgen, de manen vlechten, wandelen in het park. De kinderen krijgen ook voltigeles, een soort turnen op de rug van het paard.
Stadsdeelvoorzitter Ivar Manuel en dominee Rob Visser openen De Boerderij door een vlinderstruik te poten, en dan begint een vrolijk fanfare-orkestje te spelen. Stadsecologen Martin Melchers en Els Corporaal vertrekken met groepjes geïnteresseerden voor een fietstocht langs de beschilderde waterputten in het Diemerpark: de Verborgen Dierenroute. Het idee hiervoor komt van Melchers. Aan één van de putten langs de route legt kunstenares Leone Schröder net de laatste hand. De andere zijn al fraai beschilderd met dieren die zich thuis voelen in het park: ringslangen, rugstreeppadden, mollen, vossen en vlinders. Terwijl de deelnemers zich aan de schilderingen vergapen, vertellen de ecologen over de natuur. De app ‘Verborgen Dieren Diemerpark’ is gratis te downloaden voor IOS.
Groene sprietjes
Bij de boerderij komt ook een moestuin, waar op zondagmiddagen de handen in de aarde worden gestoken. “De gemeente heeft een paar dagen geleden een laag aarde gestort,” vertelt Marije van der Laan die de moestuin coördineert. “Ik heb meteen wat planten en zaden gepoot zodat het vandaag niet zo kaal zou zijn.”
Ze wijst op piepkleine sprietjes die uit de aarde priemen. “Kijk, deze bonenzaden heb ik eergisteren gestrooid en ze komen nu al op.” Verder staan er jonge kropjes sla, spits- en bloemkool, andijvie, courgettes, pompoenen en aardbeien. Voor Omega, een dagcentrum voor meervoudig gehandicapten, worden bakken neergezet zodat er straks ook op rolstoelhoogte getuinierd kan worden.
Het is nog niet duidelijk wat er uiteindelijk met de oogst zal gebeuren. “Er is van alles mogelijk. We kunnen het aan de voedselbank doneren, of aan het restaurant van het IJburg College. Ook ben ik van plan om bij bewoners schillen op te halen, want op IJburg wordt geen groen afval ingezameld. Wij kunnen er goede mest van maken, en kunnen mensen dan in ruil bijvoorbeeld een bloemkool aanbieden.” Marije neemt haar taak serieus: ze gaat deze zomer niet op vakantie om de moestuin bij te kunnen houden.
Ring-Ring wordt uitgebreid
Ten slotte sluit Ring-Ring het pilotproject op IJburg af. Jabik de Vries is de deelnemer met de meeste fietskilometers. Hij fietste afgelopen jaar 7209 kilometer bij elkaar en wint daarmee een BIQJU, een luxe barbecue met vuurschaal en borreltafel.
Initiatiefnemer Janine Hogendoorn is tevreden over het succes van Ring-Ring. “Met aandacht van TEDxBinnenhof, Innovatie-estafette, Duurzame Dinsdag-koffer, nominaties bij Mayor’s Challenge en interesse vanuit de hele wereld voor het project, hoor je mij niet klagen. Ik wil Ring-Ring nog flink uitbreiden en professionaliseren.”