Honderd!

Het kan u ontgaan zijn, al zou mij dat diepdroevig stemmen. De Brug, deze prachtkrant die u nu voor uw mooie snufferd hebt, bestond vorige maand tien jaar. Dat zijn honderd hele nummers hè! Daar mogen we niet geringschattend over doen. Uiteraard moest daarop gedronken worden, wat geschiedde Bij Storm op de winderige zandvlakte van Zeeburgereiland.

Ten overstaan van een uitgelaten mensenmenigte nam uitgever Martijn van den Dobbelsteen een welverdiend glaasje bubbels en vervolgens ook het woord. Hij bedankte eenieder die een bedankje verdiende. Publiekelijk beweerde hij niet goed te zijn in speeches, terwijl de allerheerlijkste volzinnen als sappige aardbeien uit zijn Noord-Hollandse mondje rolden. Compagnon Linda keek bewonderend toe, klaterend applaus was zijn deel. Maar da’s logisch.

Een gigantische trits zwaarwegende types was aanwezig, inclusief IJburg TV (zonder camera). We zagen Gerard, de hooggewaardeerde rode baardmans die onze onovertroffen website onderhoudt. Er waren twee oogverblindende net niet op de Zuidas werkzame dames van letselschadekantoor Van Dort, die de Brugmaandelijks verblijden met een advertentie. Science-Park-volger José liet haar sierlijke neus zien, evenals de nieuwe kunstredacteur. Blijmoedig nabij de bar stond Carla, door de wol geverfd IJburgcorrespondent. En ik heb trouwens uit betrouwbare bron vernomen dat Sardinië vergeleken met omringende streken relatief maffiavrij is. Ook leuk. Kortom: dit verrukkelijke samenzijn was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Wel miste ik medecolumnist en beroepscynicus Marcel van Roosmalen. Het vleesgeworden negativisme ontmoeten, daar had ik me reusachtig op verheugd.

De thuisreis zat boordevol heftigheid; op de Amsterdamsebrug vloog een vijf centimeter dikke stinkvlieg zomaar m’n rechteroog binnen. Waar ik een gruwelijke folterdood vreesde te sterven onder aan die rampzalige brug, wierp vriendinlief zich op als nobele redder (niet voor het eerst in mijn enerverende bestaan). Ze griste een kersvers maandverbandje uit haar kekke handtasje en in één vloeiende beweging wipte ze het spartelende insect uit m’n oog. Gered door maandverband, ook dat heb ik als hoogtepunt ervaren.