Schuld

Eindelijk is aan alle festiviteiten een einde gekomen! Onze vijftrapsraket begint z’n tocht op Sint-Maarten, dan langs Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw om op de verjaardag van onze zoon, achtendertig cadeaus verder, in ’t nieuwe jaar te landen.
Nu is alles weer in het gareel, behalve (‘natuurlijk’, zou ik bijna zeggen) de tuin. Ik wilde deze week gaan spitten, maar daar heeft koning Vorst een stokje voor gestoken. De grond is keihard. Het laatste pompoenetje hangt wat verloren aan het tuinhek. De artisjok, weer niet tot vrucht gekomen, staat als een soort vogelverschrikker nog fier rechtop. Sinds dinsdag heeft ’ie een witte jas aan. Wel fijn hoor zo’n laagje wit, dat bedekt de troep ook een beetje. We hebben namelijk na zes jaar nog steeds geen schuurtje, de bestaande vinden we tè lelijk en het DIY plan ligt wegens tijdgebrek nog steeds in de kast. Als ik vanuit mijn studio over m’n scherm de tuin in kijk, zie de schoffel, grasmaaier, hark, tuinslangen en andere tuinbenodigdheden altijd staan… Schuldgevoel!
De slakken zullen het wel afleggen tegen deze temperaturen, denk ik snel en vals. Of zouden ze hun hartslag aanpassen aan deze barre omstandigheden om zich komend voorjaar geheel verkwikt op mijn jonge aanplant te storten?

Zo’n schuldgevoel laat zich makkelijk verdrijven met een goede carbonara con panna. Je hebt er niets uit de tuin voor nodig en het is heerlijk mager 🙂

Carbonara con panne

Als voorgerecht voor 4 tot 6 personen, als hoofdmaaltijd voor 2 tot 3 personen.

75 gr ontbijtspek
150 ml room
2 eieren
75 gr parmezaanse kaas, geraspt
350 gr pasta

Verwarm de borden voor. Bak het ontbijtspek krokant, doe de room erbij en zet apart. Roer 1 ei en 1 eidooier los en schep de parmezaanse kaas door het eimengsel. Kook de pasta, ik neem vaak ‘penne’.
Nu wordt ’t precair: het ontbijtspek en het ei-kaasmengsel moeten beide klaar zijn als de pasta gaar is en alles moet warm zijn.
Giet de pasta af. Roer 1 eetlepel boter op kamertemperatuur door de warme pasta. Roer het ei-kaasmengsel en het spek erdoor.
Breng op smaak met peper en dien op de voorverwarmde borden meteen op.