De altijd overvolle camping Zeeburg krijgt er een kampeereiland bij. Op 30 september stemde de gemeenteraad van Amsterdam in met uitbreiding. Tenten staan straks middenin de natuur, parkeren gebeurt uit het zicht. Eigenaar Toon Weijenborg: “Joepie. Wij zijn een hele belangrijke voorziening voor de toeristische stad Amsterdam.”
De Amsterdamse camping is altijd in beweging, en het is er altijd vol. Ook vandaag, een herfstige oktoberdag, staan de tentjes haring aan haring. Daar zit volgens Weijenborg ook precies het probleem. “We kunnen onze velden nooit onderhouden. Ik hoop dat we door het nieuwe eiland in het voor- en najaar straks veldjes braak kunnen laten liggen om het gras te verzorgen.”
Het wordt prachtig, belooft hij. “Ruige natuur om in te kamperen, met rietoevers en luwten voor de waterspitsmuis, de ringslang en andere buurdieren.” Er is plek voor tweehonderd extra tenten en dertig campers, met zicht op het IJmeer. “En dat allemaal nét buiten stad, binnen de ring.”
Je kunt niet zeggen dat hij geen lange adem heeft. Al in 2003 – twaalf jaar geleden – diende Weijenborg een eerste voorstel in. Sindsdien zagen verschillende wethouders van het voormalige stadsdeel Zeeburg zijn tekeningen en liepen ervoor warm. “De politiek zei steeds ja, maar telkens strandde het ergens in de ambtelijke molen. Dit is buitendijks gebied, dat maakt het kennelijk ingewikkeld.”
Toen kwam ook nog de fusie, Zeeburg ging op in stadsdeel Oost. De laatst behandelend wethouder Reuten zei: Alles mooi en aardig, maar we beginnen weer van scratch.
Dat betekende opnieuw onderzoeken, tekenen, beoordelen. In al die jaren zakte de moed Weijenborg soms in de schoenen. Maar meestal bleef hij strijdbaar. Al kostte het hem een hoop geduld en geld. “Andere dringende zaken op de camping zijn blijven liggen. Nieuwe toiletgebouwen bijvoorbeeld, die hard nodig zijn, hebben we nog niet gerealiseerd. Het hoe en waar daarvan hangt toch samen met de uitbreiding.”
In juli 2015 kwam er dan toch akkoord van stadsdeel Oost. Eind september, mede door inmenging van wethouder Eric van der Burg, stemde ook de gemeenteraad in. Trots wijst Weijenborg over het IJmeer. “Ten zuidoosten van het huidige terrein mogen nu anderhalve hectare bijgemaakt worden. Die worden met paden heel natuurlijk verbonden met het huidige terrein.”
In het plan is met alles rekening gehouden. Vooral met natuur. “Als grootgrondbezitter – nu 4 hectare, straks 5,5 – heb ik de verantwoordelijkheid die natuur zo goed mogelijk te beheren.
Behalve een ecologisch, is er natuurlijk een economisch aspect. De camping telde dit jaar 180.000 overnachtingen. Weijenborg: “Elke klant besteedt gemiddeld zestig euro per dag. Dat is vlug uitgerekend tien miljoen voor de stad Amsterdam.” Waarom kostte het dan toch zoveel moeite om dit voor elkaar te krijgen? Voor Weijenborg een raadsel, maar hij staat er niet uitgebreid bij stil. “Ik kan eindelijk verder kijken.”
Als alles meezit wordt in het najaar van 2016 begonnen met landmaken. Na inklinken kan er najaar 2017 worden ingericht. In april 2018 is dan de grote opening. Weijenborg, glunderend: “Schrijf dat maar vast in je agenda.”
Lees ook:
Camping Zeeburg verdient internationaal duurzaamheidskeurmerk (05-02-2015)
Camping Zeeburg breidt uit naar het Flevoparkbad (15-06-2012)