Nieuws

Camping Zeeburg breidt uit naar het Flevoparkbad

Soms kan besluitvorming snel gaan. 1 juli a.s. breidt Camping Zeeburg met toestemming van het Stadsdeel Oost uit met een doorlooplocatie op een grasveld van het Flevoparkbad. Zowel camping als stadsdeel zien veel voordelen aan deze tijdelijke uitbreiding.

Ja, hij belooft het. Jeroen van Spijk, wethouder Horeca & Toerisme van Stadsdeel Oost, zal op 1 juli aanstaande als eerste zijn tentje neerzetten op het grasveld aan het oostelijk deel van het Flevoparkbad, pal naast het Nieuwe Diep. Dat grasveld, dertig procent van de totale oppervlakte van het zwembadterrein, wordt van 1 juli tot de tweede week van september bij wijze van pilot een overlooplocatie van Camping Zeeburg. Toon Weijenborg, directeur van die camping, is er blij mee. “We werken al tien jaar aan uitbreidingsplannen, omdat we elk jaar meer bezoekers krijgen dan we aan kunnen. Tot nu toe echter zonder succes. Soms moeten we in één seizoen honderden campinggasten teleurstellen omdat we geen plek hebben. Dat is vervelend voor de gasten, voor ons en voor de gemeente Amsterdam, want het betekent ook derving van inkomsten.”

In afwachting van een definitieve oplossing voor het ruimtegebrek van de camping [zie kader] heeft het Stadsdeel nu het groene licht gegeven om de komende zomermaanden de oostzijde van het Flevoparkbad beschikbaar te stellen voor Camping Zeeburg. Deze locatie, Camping Zeeburg Too genaamd, biedt plaats aan maximaal tweehonderd tenten. Wethouder Van Spijk is blij met het besluit, want ook voor het stadsdeel heeft dat voordelen. “We maken jaarlijks een half miljoen euro verlies op het zwembad. Dat komt doordat de bezoekersaantallen teruglopen. Amsterdammers bezoeken op warme dagen tegenwoordig liever Blijburg of een van de andere stadsstranden dan een openluchtzwembad. Dat zien we terug in de cijfers. In 1967, toen het zwembad werd gebouwd, trok het jaarlijks 200.000 bezoekers, nu niet meer dan 40 – 50.000. Daar komt bij dat we meer toeristen naar Oost willen halen. Dat heeft een positieve invloed op ons stadsdeel, en het levert geld op. Onderzoek wijst uit dat tweehonderd tenten extra de stad Amsterdam jaarlijks twee miljoen euro oplevert plus bijbehorende werkgelegenheid. Want deze uitbreiding biedt werk aan veertien arbeidskrachten.”

Gereduceerd tarief
De kosten voor de inrichting van de overlooplocatie, zoals het plaatsen van sanitaire voorzieningen, zijn voor rekening van de campingeigenaar. Deze betaalt de gemeente ook de kosten voor het pachten van de grond. Bezoekers van het zwembad hoeven zich volgens de wethouder overigens geen zorgen te maken over de tijdelijke uitbreiding van de camping. De baden blijven open voor het publiek en er komen hekken tussen camping en zwembad. Er is dus geen directe toegang van de camping naar het zwembad en omgekeerd. Wel kunnen campingbezoekers tegen een gereduceerd tarief van het zwembad gebruik maken. Van Spijk: “Hopelijk neemt het aantal bezoekers daardoor toe.”

Omwonenden kunnen tot 22 juni 2012 bezwaar maken tegen de komst van de camping, maar Weijenborg stelt ze alvast gerust. “Buurtbewoners zullen geen last hebben van de camping. Er komt geen café, versterkte muziek is verboden en er is zeven dagen per week dag en nacht toezicht. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hier beter van wordt, de campinggasten op de eerste plaats. Hen hoeven we straks niet langer teleur te stellen.”

Kampeereiland
18 juni a.s. spreekt de stadsdeelraad Oost ook over langere termijnoplossingen voor het ruimtegebrek van Camping Zeeburg. Twee groeiscenario’s staan daarbij centraal: de aanleg van een kampeereiland in het Nieuwe Diep, en de inrichting van een Lodge City bij het Flevoparkbad. Beide scenario’s zijn voorlopig toekomstmuziek, benadrukt Weijenborg. “Laten we eerst maar eens de ervaringen van deze pilot afwachten.”

Door Michel van Dijk

Lees ook:
Camping Zeeburg mag uitbreiden (25-10-2011)

1 Reactie

  1. Dit vind ik een heel slecht idee. Dan krijg je dus met zekerheid slapende of dronken toeristen in het zwembad. En dit terwijl het grasveldje erg noodzakelijk is op een zomerse dag voor de zwembadgasten. Het grasveld met uitzicht op het Nieuwe Diep maakt het Flevoparkbad juist zo aangenaam en bijzonder. Wat het stadsdeel beter kan doen is een goede marketing voeren rondom het Flevoparkbad en de lage toegangsprijs verhogen.

Comments are closed.