Nieuws

Camping Zeeburg verdient internationaal duurzaamheidskeurmerk

Donderdag 5 februari 2015 wordt aan Camping Zeeburg het Green Key-certificaat uitgereikt. Dit is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatiebranche. Camping Zeeburg is de eerste Amsterdamse camping met zo’n keurmerk. Eigenaar Weijenborg: “Zorgen voor de natuur en de omgeving is voor ons een vanzelfsprekendheid.”

De camping verdient meteen het hoogste, gouden, niveau. Er wordt veel meer voor de natuur gedaan dan volgens de wet is voorgeschreven. Weijenborg: “Duurzaamheid hoort bij kamperen, maar ook bij een moderne bedrijfsvoering. Je kunt het in deze tijd niet maken om geen rekening te houden met de toekomst.”

Camping Zeeburg maakt onder meer gebruik van waterbesparende kranen, zonnepanelen en warmteterugwinning bij luchtbehandeling. Trots is Weijenborg vooral op de recent geplaatste warmtecollectoren op het dak van een toiletgebouw. “Die leveren in de zomer warm water voor de douches, en zorgen in de winter voor de centrale verwarming.”

Het café-restaurant valt ook onder de duurzaamheidsnormen. Daar wint de afwasmachine z’n eigen warmte terug en wordt zoveel mogelijk gewerkt met biologische, fairtrade en streekproducten. Bij het schoonmaken worden alleen nog maar ecologische middelen gebruikt. “Dat was nog een klus,” lacht Weijenborg, “om vastgeroeste schoonmaakpatronen zoals toiletten boenen met chloor af te leren.”

De drukbezochte camping – ingebed in een ecologische zone – zorgt behalve voor de gasten ook goed voor dieren op en rond het terrein. Er hangen onder meer vleermuiskasten en bij het maaien en in de oevers wordt rekening gehouden met broedtijd van vogels en bloeitijd van kruiden.

In 2014 faciliteerde Camping Zeeburg meer dan 190.000 overnachtingen (gemiddeld meer dan 500 gasten per dag).

Camping Zeeburg.